Help: ik ben verlegen!

Single & daten door Redactie Ze.nl

Zij vinden het reuze moeilijk om iemand zomaar aan te spreken, helemaal als het om een leuke man gaat. Mocht het toch tot een date komen, dan bestaat er altijd die angst om volkomen dicht te slaan. Wat kun je doen om een date toch zo ontspannen mogelijk te laten verlopen?

Dress to relax
Iedereen wil er goed uitzien tijdens een eerste date, maar bega niet de vergissing om iets aan te trekken om enkel indruk te maken. Waarschijnlijk voel je je hier helemaal niet prettig in. Verander het motto dress to impress maar lekker naar dress to relax. Dat wil niet zeggen dat je hang-op-de-bank kleren uit de kast moeten komen... Maar gewoon leuke, vlotte kleding waar je je lekker in voelt!

Want mensen die zich prettig voelen in hun kleding stralen iets zelfverzekerds uit. Je kunt hier als verlegen typje handig gebruik van maken. Door voor jou speciale en bijzondere accessoires te dragen geef je de ander eventueel aanleiding om er iets over te vragen tijdens jullie afspraakje. Probeer gespreksopeningen voor de ander te creëren zodat je niet steeds het initiatief hoeft te nemen en een beetje kan acclimatiseren.

Adem in, adem uit...
Dit klinkt wel heel erg simpel, maar juist als je verlegen bent moet je boven alles zorgen dat je zo rustig mogelijk blijft onder de situatie. Door je even te concentreren op je ademhaling: in door de neus en uit door de mond, kalmeer je jezelf. Zie het als een korte maar broodnodige time out om de spanning even van je af te laten glijden. Krijg je een black out en weet je niet meer wat je moet vragen? Probeer je dan te concentreren op wat de ander je vertelt.

Want luisteren is ook een kunst! Door te luisteren toon je oprechte belangstelling. Door actief te luisteren kun je onderwerpen uit het verhaal van de ander halen en hier op in haken door er verder op door te vragen. Dit voorkomt dat je krampachtig naar onderwerpen aan het zoeken bent, en toch het gesprek toch blijft lopen. Zodra jij je wat meer kunt ontspannen zul je zien dat je zelf ook meer het initiatief in het gesprek durft te nemen.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van de zenuwen en je verlegenheid is het verstandig om je afspraakje zo goed mogelijk voor te bereiden. Door je diverse scenario's voor te stellen en een beetje te oefenen neem je een deel van de angst weg dat je dichtklapt. Neem als uitgangspunt bijvoorbeeld wat jullie samen gaan doen.

Bij een etentje of lunch kun je vragen of dit de eerste keer is dat hij/zij hier komt. Ook vragen als 'voor welk gerecht kunnen ze jou 's nachts wakker maken?' of 'wat is jouw favoriete restaurant?' kunnen een aardig begin van een leuk gesprek zijn. Probeer zoveel mogelijk open vragen te stellen, welke niet alleen met een ja of nee beantwoord kunnen worden. Hiermee geef je de ander de ruimte om iets toe te lichten terwijl je zelf even een 'adempauze' hebt.

Ben jij juist heel zelfverzekerd tijdens een date of word je ook zo verlegen?

Interessante websites voor verlegen mensen zijn:
Gezondheid.be
Ik ben verlegen
Verlegen mensen

Bron: Singlesite.nl