Morena: twintig jaar en ondernemer

Werk & studie door Joelle

Twintig jaar en al twee bedrijven op je naam: dat is niet niks! Hoe begin je zo vanuit het niets een onderneming?
"Sinds mei 2007 run ik de webshop Capricci.nl. Ik ben heel simpel begonnen met een gratis website en een paar producten, het zullen er niet meer dan dertig zijn geweest. Zo heb ik steeds een stapje vooruit gedaan: meer producten, een nieuwe website, enzovoort. Nu verkoop ik sieraden, badjassen en accessoires. Ik probeer aparte sieraden in te kopen, die je niet snel terug zult vinden in andere (web)winkels. Financiering van de bank had ik voor Capricci.nl gelukkig niet nodig: ik heb mijn eigen spaargeld gebruikt."

"Toen ik net met Capricci begon, was het allemaal natuurlijk heel spannend omdat ik veel dingen nog moest leren. Bijvoorbeeld artikelen rechtstreeks uit China importeren, dat was iets waar ik me echt in heb moeten verdiepen. Met welke regels moet je rekening houden? Hoe regel ik de verzending per boot? Is het bedrijf wel te vertrouwen? Gelukkig is dat tot nu toe altijd helemaal goed gekomen. Zo zijn er wel meer dingen die ik nog nooit gedaan had en dus helemaal uit heb moeten pluizen. Leuk, want het is ontzettend leerzaam!"

En sinds kort heb je er nog een bedrijf bij...
"Ja, in juni ben ik begonnen met mijn tweede bedrijf: Modish Jewellery Trading. Ik ben de exclusieve importeur van Disney Couture in Nederland, iets waar ik heel trots op ben. Hiervoor was de investering veel groter dan voor Capricci, dus heb ik dit bedrijf samen met mijn vader opgezet en financieren we beiden de helft."

Beide bedrijven lopen tot nu toe erg goed. Wat is het geheim van je succes, denk je?
"Ik denk niet dat er zoiets bestaat als een groot geheim achter succes. Niet alleen bij mij, maar ook in het algemeen niet. Wel moet je een drive hebben, écht gemotiveerd zijn om een doel te bereiken en je daar ook honderd procent voor inzetten. Je hebt als ondernemer enorm veel doorzettingsvermogen en zelfdiscipline nodig. Veel mensen denken er te makkelijk over: 'even' een webwinkel beginnen. Dagelijks krijg ik vragen over het starten van een webwinkel, maar ik heb het idee dat veel van die mensen niet inzien dat er ontzettend veel werk en tijd in gaat zitten. Het eerste jaar zul je het resultaat daarvan ook niet direct terug zien.

Je studeert ook nog Internationaal & Europees Recht, best druk! Is studeren en ondernemen goed te combineren?
"Het is inderdaad niet makkelijk om altijd alles even goed te combineren. Ik ben elke dag met de bedrijven bezig: er is altijd nog wel iets te doen of te regelen. Binnen Capricci doe ik alles zelf. Gelukkig helpen mijn zus en moeder een handje mee en met een goede planning kom je een heel eind. Ik maak zoveel mogelijk tijd vrij om met vriendinnen af te spreken, al begrijpen ze het gelukkig ook als ik een keertje niet kan komen. Ik zou dit nooit meer op willen geven voor een bijbaantje in een winkel. Zelf mijn dag indelen en niemand die me zegt wat ik moet doen: heerlijk is dat!"


Kunnen we nog meer ondernemersprojecten van je verwachten in de toekomst?

"Op dit moment ga ik me vooral bezig houden met m'n tweede bedrijf; daar moet nog veel voor geregeld worden. Nu ben ik distributeur van Disney Couture, maar ik ben van plan om dit uit te breiden met meer merken; er staat er al eentje op de planning! Ik wil zeker blijven ondernemen en heb ook nog veel ideeën die ik wil verwezenlijken, maar die houd ik nog even voor me."

Tot slot: wat zou je als tip willen meegeven aan andere jonge vrouwen die een eigen webwinkel willen opzetten?
"Bereid je goed voor door een plan te schrijven waarin je duidelijk neerzet wat je precies wilt en hoe je dat gaat doen. Vraag informatie op bij de Kamer van Koophandel en bezoek speciale avonden voor startende ondernemers. Kortom: verzamel zo veel mogelijk informatie en zorg dat je alles goed op een rijtje hebt. En denk er niet te makkelijk over, want als de shop eenmaal draait, is het veel werk!"

Benieuwd geworden? Neem snel een kijkje op Capricci.nl!