R. Vuijsje - Alleen maar nette mensen

Media door Jo-Anne

Auteur Robert Vuijsje heeft met zijn boek Alleen maar nette mensen voor heel wat opschudding gezorgd onder Surinaamse en Antilliaanse vrouwen. Ze vonden dat zijn boek een verkeerd beeld gaf over hen en dat het de vooroordelen over de Surinaamse en Antilliaanse vrouw zou bevestigen. Dit maakte mij (als Surinaamse vrouw) natuurlijk erg nieuwsgierig en ik besloot het boek te lezen.

Het verhaal
Hoofdpersonage David Samuels is een Nederlandse jongen en samen met zijn ouders woont hij in het elite Amsterdam Oud-Zuid. Champagne en kaviaar lijken de normaalste zaak van de wereld, maar toch voelt David zich niet thuis in het bekakte wereldje. David, die joods is maar er door zijn zwarte haren uit ziet als een Marokkaan, is op zoek naar zichzelf. Hij vraagt zich af of hij hoort bij de witte Hollanders of bij de mensen die ze allochtonen noemen. David heeft een fascinatie voor stevige, donkere allochtone vrouwen en vindt hun grote billen en borsten geweldig. Maar hoe komt hij met ze in contact? In het elite Amsterdam Oud-Zuid zijn ze namelijk niet te vinden. Hij besluit de enige allochtoon die hij kent te bellen: de Surinaamse Reginaldo waarmee hij samen op het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium heeft gezeten. Dit is het begin van Davids zoektocht naar de perfecte negerin: grote borsten, billen van het formaat bijzettafel en ook nog eens intellectueel. Door Reginaldo maakt hij kennis met Surinaamse en Antilliaanse vrouwen uit de Bijlmer en dit zorgt voor hilarische momenten. Zal hij gelukkig worden met Rowanda, de Bijlmer-queen met twee gouden tanden? Of moet hij toch bij zijn saaie Nederlandse jeugdliefde Naomi uit Amsterdam Oud-Zuid zijn?

En?
Ik heb het boek Alleen maar nette mensen in één ruk uitgelezen. Het leest lekker vlot weg en vanaf de eerste zin word je gelijk het verhaal ingetrokken. Je wilt weten waarom hoofdpersonage David gefascineerd is door de donkere vrouw en hoe hij hier met zijn Nederlandse normen en waarden mee omgaat. Hij komt erachter dat er heel wat verschillen zijn. De manier waarop David kennismaakt met een andere cultuur is door Robert Vuijsje heel leuk omschreven; er zijn heel wat momenten geweest dat ik de lach schoot.

De auteur heeft zijn research goed gedaan. Het winkelcentrum (de Amsterdamse Poort die door de buurt 'Poortje' wordt genoemd), de denkwijze van bepaalde allochtone mannen, hoe vrouwen naar Nederlandse mannen kijken en de taal: Robert Vuijsje is helemaal op de hoogte! De begrippen bounty, kabula en bakra gebruikt hij alsof hij niet anders weet. Ben je bang dat je het hele verhaal niet zal snappen door deze begrippen? Daar hoef je je echt niet druk om te maken. Ze worden duidelijk omschreven in het boek.

Waarom er zoveel ophef is geweest over het boek Alleen maar nette mensen snap ik niet. Zelf woon ik in de buurt van de Bijlmer en merkte een vorm van herkenning. Er zijn nou eenmaal donkere vrouwen met lange fake nagels, felgekleurde strakke leggings en plastic haar. Dat wil niet zeggen dat ze allemaal zo zijn in de Bijlmer, maar ze zijn er wel. De plaatsen die hij omschreef, de denkwijze, de taal en de winkels waren voor mij allemaal bekend. Ik kon het voor me zien, omdat ik er middenin leef. De Bijlmer door de ogen van een autochtoon te zien, zorgt voor een paar hilarische momenten.

Het enige wat ik nog kan zeggen is dat ik dit boek echt kan aanraden. Verwacht geen moeilijk literair boek, maar een roman die je kan laten schateren.

Alleen maar nette mensen
Robert Vuijsje
ISBN: 9038890613
Prijs: 16,50
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar