Interview: eliZe!

Media door Redactie Ze.nl

Op een zomerse maandagmiddag meeten redactrices Anne-Jolijn en Jet de 26-jarige Elise van der Horst bij het hippe Palladium Café in Amsterdam, waar de zangeres zelf drie jaar heeft gewerkt. Met een stralende lach komt ze bij ons aan tafel zitten en beginnen we het interview, wat trouwens meer weg heeft van een gezellig gesprek met een vriendin...

More Than Meets The Eye
eliZe is een echte duizendpoot: ze zingt, ze danst, presenteerde het dansprogramma So You Think You Can Dance, schrijft wekelijks een column voor het tijdschrift Yes en ze zet zich maar al te graag in voor goede doelen. Daarnaast heeft eliZe de afgelopen 2 jaar keihard gewerkt aan haar nieuwe album More Than Meets The Eye, waarvoor ze heeft samengewerkt met diverse Engelse en Nederlandse producers.

More Than Meets The Eye is vrijdag 26 juni uitgebracht, hoe heeft de zangeres dit eigenlijk gevierd? "Ik heb de lancering van mijn nieuwe album gevierd met een releasefeestje, waarbij Ruud de Wild me mijn album uitreikte. Natuurlijk heb ik ook opgetreden: ik begon heel rustig in een mooie zijden jurk aan een piano. Op een gegeven moment begon ik Hot Stuff te zingen op een jazzy manier, maar na het eerste couplet gingen de gordijnen open, waar vier danseressen achter stonden, trok ik de jurk uit en kon het feest beginnen! Onder mijn jurk had ik een leren broek aan, hoge hakken en een bh die helemaal beplakt was met glinsterende stenen, super gaaf! Ik zag mijn moeder wel een beetje geschokt kijken - het was natuurlijk best een heftig pakje - maar gelukkig vond ze het heel mooi. Na mijn releasefeestje ben ik nog met wat vrienden en familie naar een feestcafé gegaan, maar ik was zo moe, dat ik na een half uur alweer richting bed ben gegaan, haha."

More Than Meets The Eye is in vele opzichten anders dan haar eerste album In Control. Dat is ook niet gek, aangezien het alweer vijf jaar geleden is dat ze dat album uitbracht: "Ik was toen zoveel jonger. Als ik mezelf nu terugzie met die hamsterwangetjes, dan moet ik altijd heel erg lachen. Mijn eerste album was echt 'bubblegum pop'. More Than Meets The Eye is een stuk persoonlijker, meer volwassen. Ik heb deze keer geschreven over mijn eigen leven en ervaringen, dus het album voelt eigenlijk als een klein dagboekje. Je leert mij als persoon beter kennen." Een ander groot verschil is dat eliZe bij dit album zelf heeft meegeschreven aan 8 van de 12 nummers. Iets wat ze ontzettend leuk vindt om te doen!

De titel van het album, More Than Meets The Eye, is niet zomaar gekozen. eliZe vertelt lachend dat hier een heel verhaal achter zit: "Ik was in Engeland samen met een producer aan het schrijven voor mijn album en we liepen even vast op een nummer. We besloten een kleine pauze in te lassen en terwijl we thee aan het drinken waren, vertelde ik aan de producer dat ik de film Transformers had gezien en dat ik die helemaal geweldig vond. Toen ik de theme-song van de film aan het zingen was (Transformers, robots in disguise, Transformers, more than meets the eye) dacht ik ineens: dat is een goede zin voor in het liedje! Uiteindelijk is het album zo gaan heten, mede dankzij de film, maar ook omdat iedereen altijd alles van je denkt. Daar gaat het album ook over. Dat iedereen denkt te weten wie je bent, terwijl er veel meer is..."

Als we haar vragen wat het favoriete nummer van het album is, antwoordt ze overtuigend: I Can Be A Bitch. "Sinds ik So You Think You Can Dance heb gepresenteerd, merk ik dat ik veel meer aanspraak heb. Op een gegeven moment was ik aan het stappen en werd ik lastiggevallen door een paar jongens. Ik heb toen één van die jongens geschopt en de week daarna had ik weer gezeur en heb ik een drankje in iemands gezicht gegooid. Normaal gesproken zou ik dat natuurlijk niet zo snel doen, maar als ik een drankje op heb dus wel. Dan kan ik wat baldadiger worden en daar heb ik dit nummer over geschreven. Ik vind het een heel grappig liedje geworden!"

Help, ik krijg tieten!
We kennen eliZe natuurlijk allemaal van Het Tietenlied dat ze voor Kinderen voor Kinderen zong. Hoe was het om als jong meisje om over zo'n 'beschamend' onderwerp te zingen? "Verschrikkelijk. Ik was 14 en zo plat als een dubbeltje. Ik zat er eigenlijk totaal niet op te wachten, omdat ik bang was gepest te worden. Gelukkig is dat nooit gebeurd en achteraf vind ik het alleen maar leuk. Ik zing Het Tietenlied nog vaak tijdens optredens; het is een echte ijsbreker!"

Ze kijkt met veel plezier terug op haar tijd bij Kinderen voor Kinderen: "Ik heb vooral geleerd dat zingen geweldig is. Ook heb ik er zoveel leuke vriendinnen aan overgehouden, waar ik nog steeds veel mee omga. Om de aandacht ging het me niet, want ik was een verlegen meisje dat het liefste achteraan stond. Ik vond het gewoon ontzettend leuk daar en ging er met veel plezier naartoe. Ik heb in totaal zes jaar meegedaan, ik was er niet weg te slaan, haha."

Oostblokidool
Eén van haar nieuwe singles, Lovesick, stond zes weken lang op nummer 1 in Bulgarije. Ook in Polen is eliZe waanzinnig populair en heeft ze opgetreden voor tienduizenden fans. Haar enorme succes kan ze zelf niet echt verklaren. Wel merkt ze dat mensen daar heel anders met artiesten omgaan: "In deze landen zijn er nog echte artiesten en kijken de mensen echt naar je op. Het publiek is altijd waanzinnig enthousiast en uitgelaten. Dat komt natuurlijk ook doordat ik daar als buitenlandse artiest optreed, dat is extra bijzonder. In Nederland is het wel anders, Nederlanders zijn zo nuchter. Daarom denk ik dat het heel goed is om als muzikant of artiest in Nederland actief te zijn: je begint gelijk in het zwaarste land. Je hoort weleens dat ze buitenlandse platen testen in Nederland, om te kijken of het een succes kan worden..."

Duizendpoot
Presenteren, zingen en dansen; eliZe doet het allemaal. Sinds een tijdje schrijft ze ook nog eens een column voor Yes, waarin ze heel open en eerlijk over haar leven vertelt. eliZe heeft weinig moeite met het schrijven van de column: "Het gaat heel soepel, vaak heb ik iets leuks meegemaakt en dan weet ik precies hoe ik dat neer wil zetten. Ik schrijf ook niet een ingewikkelde 'column-column', ik schrijf zodat mensen een kijkje kunnen nemen in mijn leven. Over dagelijkse dingen die ik meemaak of die me bezighouden: over een date met een jongen, afgewezen worden, biologisch eten, Het Tietenlied etc."

Vindt eliZe het dan niet lastig om over echte privézaken te schrijven? "Nee hoor, laatst schreef ik bijvoorbeeld dat ik wakker was geworden naast iemand, na een avondje stappen en drinken. Ik dacht toen echt: 'shit, waar is mijn broek gebleven?'. Dat is best persoonlijk... Ik ben vrij open, maar ik vertel niets dat ik niet wil vertellen."

Naast het schrijven, was het presenteren van So You Think You Can Dance ook 'nieuw' voor eliZe: "Ik vond het presenteren heel erg leuk. Maar ik merkte wel dat ik me meer wilde focussen op zingen. Daar word ik het gelukkigste van. Nu heb ik veel tijd om te zingen en te schrijven en dat vind ik erg fijn."

Happy single!
eliZe is al een tijdje single en geniet daar waanzinnig van: "Ik merk dat ik veel meer tijd voor mezelf heb: veel zingen, schrijven en lol maken met vriendinnen, heerlijk!" Ze.nl was maar al te nieuwsgierig naar de mening van eliZe over mannen...

Wat zou je doen als je zelf voor een dag een man was?
"Staand plassen, dat lijkt me zo handig! Ook zou ik het heel leuk vinden om hun gedachtegang te hebben. Ze zijn zo lekker makkelijk. Vrouwen zijn vaak bezig met duizend dingen tegelijk in hun hoofd."

Wie is jouw absolute droomman?
"Eerst was dat Edward Norton, die vind ik ontzettend sexy. Ik val niet echt op standaard mooie mannen. Ik ben trouwens laatst wel voor een mooiboy gevallen. Toen ik in Amerika (uit pure noodzaak) de film Star Trek zag, viel ik als een blok voor de hoofdrolspeler Chris Pine. Wat heeft die een leuke kop zeg! Ik was blij dat ik toch naar de film gegaan was, haha."

En waar knap je op af?
"Arrogantie en mannen die zeuren vind ik ontzettende afknappers. En op één of andere manier heb ik nog nooit een relatie gehad met iemand die heel bekakt praat, daar kan ik namelijk niet zo goed tegen, terwijl ik zelf uit 't Gooi kom!"

eliZe en haar favorietjes...

Film
"La meglio gioventù; een Italiaanse televisiefilm. De film duurt 6 keer een uur, maar ik heb 'm in één keer achter elkaar gezien."

Serie
"Dat is lastig, want ik volg er zoveel. Ik koop altijd de dvd-boxen en kijk dan uren achter elkaar. Ik volg Grey's Anatomy, Desperate Housewives, Lost, Prison Break, Heroes. Maar mijn favoriet is toch echt 24, dat is zo spannend! Als ik aan die serie begin, moet ik verder kijken!"

Boek
"Extreem Luid & Ongelooflijk Dichtbij; een boek over een hoogbegaafd jongetje. Het boek maakt je aan het lachen, maar je wordt er ook verdrietig van. Ik houd heel erg van lezen, op dit moment heb ik 19 boeken naast mijn bed liggen, en ja, ik lees ze allemaal uit! Ik heb nu zoveel spannende thrillers gelezen, dat ik echt handigheid heb gekregen in het raden van de dader, haha."

Eten
"De bietjesstamppot of de Indonesische rijsttafels van mijn moeder! Ze is zelf ook Indisch."

Land
"Amerika, L.A. vind ik echt geweldig! Het nachtleven, het weer, het eten, de beleefde mensen... Ook heb ik er veel vrienden wonen. Als ik daar ben voel ik me zo gelukkig, ik zou er zo kunnen wonen."

De tijd vliegt voorbij en voordat we het weten zitten we al een uur gezellig te kletsen. eliZe mag dan wel een ontzettend mooie meid zijn, ze heeft het absoluut niet hoog in haar bol! Van deze vrolijke, aardige en getalenteerde meid gaan we nog veel horen...

Kijk voor meer informatie over eliZe op haar website of haar Hyves-pagina.

Tekst: (c) Ze.nl / Anne-Jolijn Meester & Jet Wieske

More Than Meets The Eye
eliZe
EAN: 8712944406436
Prijs: 14,99