DVD: Blindness

Media door Redactie Ze.nl

In een drukke stad, temidden van een chaotische mensenmassa, raakt een man plotseling zijn zicht kwijt. Al snel blijkt dat de blindheid besmettelijk is: in een mum van tijd worden talloze mensen slachtoffer van de 'witte ziekte'. Uit angst voor een epidemie grijpt de overheid rigoureus in; alle blinden worden in een oud en verlaten ziekenhuis geplaatst en aan hun lot overgelaten. Hier loopt de situatie al snel uit de hand. De oogarts (Mark Ruffalo) die zelf als eerst in het ziekenhuis belandt, probeert een min of meer georganiseerde samenleving te creëren. Desondanks breekt de chaos uit: er worden groepjes gevormd die met elkaar strijden om voedselpakketten, de vrouwen geven zichzelf voor eten en de mannen laten dit toe: de nare sfeer komt duidelijk over.
 
Maar meer biedt Blindness niet. De regisseur lijkt volledig gefixeerd te zijn geweest op de sfeer en het decor. De film begint in een grote drukke stad, vervolgens zien we een vervallen ziekenhuis dat door de blinde bewoners flink bevuild wordt en als afsluiting krijgen we wederom de grote stad voor onze kiezen, maar nu stil en verlaten. Dit doet sterk denken aan een typische horrorfilm. Dezelfde opzet, alleen grote hoeveelheden bloed ontbreken. Originele verhaallijn en karakterontwikkeling worden hiermee tekortgedaan. De personages bezitten geen van allen een naam, maar staan symbool voor verschillende types. Zo komt de vrouw van de oogarts (Julianne Moore) als held naar voren. Als enige niet-blinde is zij de aangewezen persoon om orde te houden. De vrouw neemt niet alleen de zorg voor haar man op zich; ze voelt zich verantwoordelijk voor de gehele blinde gemeenschap. Moedig komt ze op voor de zwakkere groep en daarmee vergroot ze de kans op overleving.

Blindness laat zien hoe vanuit een nulpunt toch altijd weer een samenleving wordt gevormd. Dat er enige overeenkomsten met de realiteit zijn, valt niet te ontkennen. Hoe extreem deze ook worden getoond.

Blindness
Regie: Fernando Meirelles
EAN: 8713045214982 
Prijs: 16,99