DVD: Entre les Murs

Media door Saar

Entre les Murs is gebaseerd op de gelijknamige roman van François Bégaudeau. Voormalig docent, maar nu hoofdrolspeler in de verfilming van zijn boek. Ook de leerlingen zijn allemaal amateuracteurs, die door regisseur Cantet langdurig zijn gecoacht. Zowel François als de leerlingen treden op onder hun eigen naam. De film toont een jaar in de klas van François, docent Frans, die niet gelooft in de harde hand. Met behulp van grappen en een socratische leerstijl, probeert hij zijn leerlingen bij de les te houden. Zijn eerlijke vragen lokken messcherpe reacties uit die de kijker flink aan het denken zullen zetten. Is er 'goed' of 'slecht' en vanuit wiens kader kijk je dan?

Niet zomaar een Franse film
De kracht van vele Franse films, zonder deze in een hokje te willen plaatsen (niet alle Hollandse films zijn immers van het kaliber Flodder in Amerika), is het effect van de rust. Niet uitleggen, verklaren of oordelen, maar enkel en puur tonen. Entre les Murs is een behoorlijk lange zit, zonder een al te krachtig plot. Dit heeft als prettig zij-effect dat je alle kans krijgt om je gedachten de vrije gang te laten gaan. Mijn gedachten huppelden ongeveer als volgt: "Há, twéé dvd's, leuk: bonusmateriaal! Wauw, wat een mooi hoesje. En wat een prachtige foto's van de leerlingen, ik ben nu al verliefd. Zou dit zoiets zijn als Freedom Writers? Pff, gebeurt er nog eens wat?" Na verloop van tijd trekt de mist (lees: je gedachtenstorm) op en ontstaat er ruimte voor 'inzichtelijker' zaken: "Há, jeetje, hoe treffend! Ooh, dat gekonkel en gedoe in de docentenkamer, hoe tergend."

Wat kan ik verwachten?
Flashbacks stapelen zich op: daar zit je weer, onzeker, onwillend, dromend, vol idealen, en gatsie, wát word je toch begrensd door die leraren. Dat eeuwige moeten en dan dat lijf dat alle kanten opschiet, laat me toch met rust! Anderzijds is de onmacht van de docenten duidelijk zicht- en voelbaar. Ze willen zo graag meer uit de jongeren halen en zien soms kansen waar hun pupillen zelf niet van zouden durven dromen. Problemen staan echter altijd op de drempel, klaar om de één óf de andere kant op te stappen. Onverwacht wordt er een moeder teruggestuurd naar het land van herkomst of ontstaat er ineens de dreiging van een vader die zijn zoon wegens een vechtpartij naar Afrika wil terugsturen. Entre les Murs wringt, gaat diep onder je huid zitten en houdt je nog een tijd in je greep. Wanneer de film is afgelopen, ga je niet zomaar rustig naar je mandje. Het lot van deze kinderen, hun toekomst, de keuzes die docenten en ouders nemen, de vragen die dit drama oproept: krijg het maar eens uit je hoofd.

Entre les Murs is een krachtig document dat de tijdsgeest vastlegt, harde maatschappijkritiek uit de mond van 'onze jeugd' toont en biedt alle opties voor een levendige discussie: hebben jongeren te weinig levenservaring om te onderbouwen? Hoe, wat of waarom? Maakt niet juist hun onbevlekte blik zuivere observatie mogelijk? Het is goed om je daarbij te realiseren dat de film gedeeltelijk, al is dit nergens duidelijk zichtbaar, geïmproviseerd is.

Conclusie
Een sterk en realistisch docu-drama dat je flink aan het denken zet over je eigen normen en waarden. Speel het na een aantal weken nog eens af en bekijk het verhaal met compleet andere ogen. Pas maar op, want denk je eerst nog "Nee, dat nooit!", maar tegelijkertijd fluistert een stemmetje: "Ooh, ik wil de jeugd ook helpen, handvatten aanreiken, ze iets leren over de wereld waar ze in terecht zijn gekomen." Tijd voor een carrièreswitch?

Bekijk HIER de trailer.

Entre les Murs
Regie: Laurent Cantet
EAN: 5413356391725
Prijs: 19,99