De kracht van kersenpitten

Ontspanning door Eline

Hoewel, tegenwoordig... het is al een eeuwenoude traditie! Het verhaal gaat dat lang geleden een Zwitserse vrouw op een koude winteravond besloot wat zakjes te vullen met kersenpitten. Door deze te verwarmen, kon ze haar gezin een fijne warmte geven tijdens de gure wintermaanden. Kersenpitten bleken namelijk warmte gedurende een behoorlijke tijd vast te houden. Die warmte geven ze vervolgens langzaam af aan de omgeving.

De kersenpitten geven door hun warmte verlichting bij spier-, buik-, nek- of rugklachten. Daarnaast kunnen ze dienen als massagemiddel. Maar echt heerlijk zijn de warme kersenpitten in bed: ze onttrekken, in vergelijking met een kruik, geen warmte aan het lichaam. Daardoor blijven jij en je bedje een aantal uren lang behaaglijk warm!

Traditioneel worden de zakjes met kersenpitten verwarmd door ze op een (gas- of hout)kachel te leggen. Maar met de hedendaagse technologie is het ook mogelijk ze (iets minder 'groen') te verwarmen in de magnetron of oven. Daarnaast kunnen de kersenpitten ook dienen als koud kompres. Het brengt verkoeling door de zakjes in de vriezer of koelkast te leggen.

Er zijn op de markt verschillende soorten en maten kersenpittenkruiken te vinden. De bekendste zijn de U-vorm (speciaal voor de nek, rug en buik), het langwerpige model (met name voor de nek) en het vierkante model (ideaal voor buik en rug). Het fijne van deze zakjes is dat ze zich perfect naar de contouren van jouw lichaam vormen.

Gun jezelf een klein momentje van rust, warmte en ontspanning en ga op zoek naar jouw ideale kersenpittenkussentje! In veel winkels of via internet kun je kersenpittenkruiken kopen. Prijzen variëren van 10 tot ongeveer 20 euro per stuk. Ontspannen maar!