Zingen is gezond!

Ontspanning door Jo-Anne

We zijn nu al een paar maanden verder en je goede voornemens heb je bewaard voor volgend jaar. Na het eten van je vierde Happy Meal in een week ben je ervan overtuigd dat het nooit meer goed zal komen. Je weerstand is gezakt naar -8 en je voelt een wekenlange stressbui al aankomen. Maar het is nog niet te laat! Uit onderzoek blijkt namelijk dat zingen heel erg gezond is: het verhoogt je weerstand en is ideaal tegen stress! Wie had ooit gedacht dat zingen zo gezond kon zijn?

Hoe dan?
Als je je favoriete nummers lekker zit mee te zingen, is het je vast opgevallen dat je extra zuurstof nodig hebt. Die extra zuurstof heeft een positief effect op je bloedsomloop. Bovendien zal, doordat je zoveel plezier hebt in het zingen, je stressfactor dalen.

En... hoe weet je dat zo zeker?
Natuurlijk is er een uitgebreid onderzoek geweest, maar op wie zouden de onderzoekers dit kunnen testen? Inderdaad, een groep koorleden! Het bloed van de koorleden werd onderzocht en het bleek dat de concentratie imuunglobuline A (dit zijn proteïnen die als afweerstof werken) sterk toeneemt tijdens het zingen. Ook krijgt het anti-stresshormoon Cortison tijdens het zingen een boost, waardoor je je happy gaat voelen.

Zingen zal niet zo moeilijk zijn, omdat we het graag in de badkamer, tijdens de afwas, in het voetbalstadion of op feestjes doen. Het kan letterlijk overal! Dus zit je even in een dipje? Zing je favoriete song uit volle borst mee!