Nieuwste trend: slunchen!

Eten door Redactie Ze.nl
Een "slunch" begint rond een uur of vier in de middag en kan makkelijk uitlopen tot zes of zeven uur 's avonds. Ideaal dus als je met de meiden nog ergens heen wil en je vooraf iets stevigers dan zoute stengels op tafel wil zetten!

Hoe begin je eraan?
Algemeen genomen heb je twee mogelijkheden om te slunchen. Ofwel zet je alles neer op één plek en maakt een soort walking dinner (lekker makkelijk, zeker bij een grote groep), ofwel serveer je de gerechten aan tafel op grote borden in opeenvolgende mini-gangen (lekker kletsen!). In beide gevallen is het de bedoeling dat je gasten allerlei kleine gerechtjes verorberen tot ze helemaal vol zitten. Zorg per gast voor tien à vijftien hapjes, of maak nog meer als je aan hen de keuze wil laten (heb jij nog wat lekkers de volgende dag!).

Ze.nl heeft de lekkerste slunchrecepten voor je bij elkaar gezocht en ze alvast handig onderverdeeld in drie categorieën: warm, koud en desserts. Alle recepten leveren ongeveer tien porties.

Als je in tijdnood zit of je wilt het als kok-van-dienst lekker makkelijk houden, kan je de dessertjes vervangen door een chocoladefontein. Op www.chocolade-fontein.nl staat alles wat je nodig hebt (of ga naar een elektrozaak). Alternatief: een pannetje fonduechocolade op een rechaud. De fontein oogt natuurlijk het leukst en is gegarandeerd een knaller op je slunch! Serveer met vers, in hapklare stukjes (voor)gesneden fruit (denk aan prikkers!), lange vingers, ministroopwafeltjes...

KOUD

Originele carpaccio
Nodig: 300 gr carpaccio (rund/kip/zalm/tonijn naar voorkeur), half bakje pijnboompitten, balsamico-azijn van goede kwaliteit, fijngemalen Parmezaanse kaas, versgemalen zwarte peper

Hoe? Snijd de sneetjes carpaccio in reepjes van ong. 2 cm breed. Rol ze (voorzichtig!) op tot roosjes en steek een pijnboompit in het midden als 'stamper' van de 'bloem'. Schik op een schaal en bestrooi achtereenvolgens met de versgemalen peper en de Parmezaanse kaas. Besprenkel royaal met de balsamico-azijn.

Groentespiesjes
Nodig: Groente: 1 bundel radijsjes, 3 paprika's (1 rode, 1 gele, 1 groene), 1 stronk selderij of venkel, 10 wortels
Voor de mieriksworteldip: 300 ml yoghurt, 2 soeplepels geraspte mierikswortel (of wasabipasta), 3 soeplepels verse, gesnipperde dille, 1 fijngesnipperde sjalot, zout en peper
Voor de knoflookdip: 300 ml yoghurt, 1 koffielepel citroensap, 5 fijngehakte teentjes knoflook, zout en peper
Voor de 'bagna calda'-dip: 250 ml extra vergine olijfolie, 125 gr boter, 2 teentjes fijngehakte knoflook, 1 fijngehakte sjalot, 12 uitgelekte ansjovisfilets, gedroogde tijm en/of oregano

Hoe? Was de radijsjes en snij boven en onder de kapjes eraf. Steek om en om (rood/wit) vier radijsjes op een satéprikker. Leg opzij. Was de paprika, haal de zaadlijsten eruit en snij in halve maantjes. Steek 1 stukje paprika van elke kleur overlangs op een prikker. Was de selderij/venkel en snij in stengels van ong. 10 cm lang of in dobbelsteentjes (steek deze op een prikkertje). Schraap de wortels en snij in dunne staafjes. Maak de mierikswortel- en de knoflookdip door de bijbehorende ingrediënten in een kommetje te mengen. Laat minstens 1 uur afkoelen in de koelkast. Schik de groenten op een schaal. Maak de 'bagna calda'-dip. Hak hiervoor de ansjovis fijn, smelt de boter in een pan en voeg de olijfolie toe. Fruit hierin de sjalot, de knoflook en de ansjovis. Voeg op het laatst de tijm en/of oregano toe. Serveer meteen als (lauw)warme dip. Serveer de twee andere dips.

Zalm-kruidenkaasrolletjes
Nodig: 125 gr gerookte, Atlantische zalm in sneetjes, 250 gr kruidenkaas, 1 potje groene pesto

Hoe? Leg een stuk plastic folie (dubbel zo groot als het stukje zalm) op tafel. Leg hierop een stukje vis. Besmeer met de kruidenkaas en de pesto. Rol voorzichtig op en pak strak in met de folie alsof je een toffee maakt. Werk zo alle vis op. Leg de 'toffees' (minstens) een hele nacht in de vriezer. Neem  12 uur vooraf de 'toffees' uit het vriesvak. Warm een mes op door het onder de warmwaterstraal te houden. Haal de vis uit de folie en snij schijfjes van ong 1 cm dik. Warm indien nodig het mes tussentijds weer op om mooie schijfjes te blijven snijden. Leg op een schotel en laat verder ontdooien in de koelkast.

WARM

Tomaat-basilicumtaartje
Nodig: 1 pakje bladerdeeg (kant-en-klaar), 3 koffielepels groene pesto, 3-4 tomaten, 20-30 basilicumblaadjes (vers), 10 ontpitte olijven (zwart of groen naar smaak), 125 g mozzarella (in plakjes gesneden), zout en peper naar smaak

Hoe? Leg wat bakpapier op het bakblik, rol het bladerdeeg uit op het papier en besmeer met de pesto (alsof je pizza maakt). Snij de mozzarella in schijfjes en leg ze op het deeg. Garneer met de gehalveerde olijven, verse basilicum (eventueel snipperen) en de plakjes tomaat. Als het houdt, beleg dan goed tot tegen de rand. Vouw anders een randje deeg over de ingrediënten (foto). Goed afkruiden met peper en zout en besprenkelen met olijfolie. Bak 15 à 20 min op 200 graden (check of het deeg is gerezen). Snij in ongeveer 10 stukken en serveer meteen.

Kip-avocado spiesjes
Nodig: Voor de spiesjes: 4 kipfilets (in dobbelsteentjes gesneden), 1 rijpe avocado, lange satéprikkers. Voor de marinade: 1 glas Mexicaans bier (genre Corona), 2 koffielepels sesam- (of arachide)olie, 1 soeplepel knoflook (heel fijn gesnipperd), 1 koffielepel oregano (gedroogd), ¼ koffielepel cayennepeper, versgemalen zwarte peper en zout (naar smaak)

Hoe? Meng in een grote (bij voorkeur hersluitbare) kom de marinade-ingrediënten. Voeg de kip toe, sluit af en schud heel goed door elkaar. Zet minstens twee uur (bij voorkeur vier of een hele nacht) in de ijskast. Snij de avocado door in de lengte, haal de pit eruit en snij in dobbelsteentjes. Besprenkel eventueel met wat citroensap. Haal de kip uit de ijskast. Maak de spiesjes door om beurten een blokje kip en een blokje avocado op de prikkers te steken. Gril de spiesjes in een grill- of braadpan in ongeveer 5 à 10 minuten. Serveer meteen, indien gewenst met guacamole en/of tortillachips.

Gestapelde courgette
Nodig: 4 courgettes, citroensap, ca. 400g Parmezaanse kaas (of grana padano), 2 soeplepels verse (of 4 gedroogde) oregano, versgemalen zwarte peper, olie (om te bakken). Optioneel: enkele gebakken uiringen.

Hoe? Was de courgettes grondig, halveer, snij in dikke plakken en besprenkel met citroensap. Snij de kaas eveneens in (niet te dikke) schijfjes en hak eventueel (indien vers) de oregano. Stapel telkens een plak courgette en een plak kaas (zorg dat de plak courgette net iets groter is). Bestrooi met de oregano en kruid af met verse peper en bak enkele minuten op een middelhoog vuur. Voeg op het laatst eventueel de ui toe. Ervaren koks keren de stapeltjes halverwege om de kaas mee te kleuren, maar dat moet niet!

Pikante kip
Nodig: 4 kipfilets (in dobbelsteentjes) of 10-15 drumsticks, 1 glas sinaasappelsap, 100 ml citroensap, 2 fijngehakte rode pepers, 1 afgestreken soeplepel chilipoeder, ½ theelepel sambal, 1 soeplepel aardappelzetmeel, 6 soeplepels bruine suiker, olie, eventueel lange satéprikkers (bij kipfilet)

Hoe? Meng het chilipoeder, de sambal, het aardappelzetmeel en de bruine suiker. Voeg het sinaasappelsap, de pepers en het citroensap toe. Doe de kip in een (bij voorkeur hersluitbare) kom en overgiet met de marinade. Schud alles heel goed door elkaar en laat de hele nacht in de ijskast staan. Verwarm de oven voor op 200°C en wrijf een ovenschaal in met wat olie. Schik hier de kip in (prik de stukjes filet eerst op de prikkers) en overgiet met de marinade. Braad de kip in 20 tot 25 min gaar, overgiet zo nu en dan met de saus. Haal de kip uit de schaal, leg op een bord en serveer de saus apart.

DESSERT

Sappige fruitsalade
Nodig: 1 blik (350 g) ananasstukjes (op sap), 2 sinaasappels, 1 appel, 1 grote banaan, ca. 40 druiven (blauw, wit, rood en/of zaadloos naar eigen voorkeur). Optioneel: bus slagroom en/of ijs, enkele takjes rode bessen (foto)

Hoe? Neem een (grote!) kom en doe hier de ananasstukjes in. Pers 1 sinaasappel (of gebruik een flinke scheut sinaasappelsap) en voeg toe. Zoetbekken voegen nu ook wat suiker toe. Meng goed en schil de appel, snij hem in blokjes en doe in de kom. Zorg dat de appel goed bedekt is met het sap, dit om lelijke bruine verkleuring te voorkomen. Pel de banaan, snij in schijfjes en voeg toe. Was de druiven en voeg toe. Serveer lekker koud (aan tafel in kleine kommetjes of in een mooie schaal).

Snelle banaanpudding
Nodig: 1 pakje (250 g) verse kaas, 1 blikje ( /-200 ml) gezoete, gecondenseerde melk, 1 pakje (100 g) instant vanillepudding, 700 ml koude melk, 1 ampul (5 ml) vanille-extract, 1 bus kant-en-klare slagroom, 4 bananen (in plakjes), 1 pakje vanillewafeltjes

Hoe? Neem een grote mengkom en doe er de roomkaas in. Roer los tot een smeuïge pasta. Voeg beetje bij beetje de gecondenseerde melk toe en klop tot een luchtige mengeling. Voeg de instant pudding, de koude melk en het vanille-extract toe. Klop tot een luchtig geheel. Spuit enkele ruime toefjes slagroom in de kom en spatel door het mengsel. Neem een rechthoekige vorm (idealiter ca. 22 x 31 cm) en leg een laagje vanillewafels op de bodem en tegen de wand. Leg hierop de schijfjes banaan. Giet voorzichtig de helft van het puddingmengsel in de vorm. Als er nog banaan of wafeltjes over zijn, leg deze dan nu op het puddingmengsel. Giet de rest in de vorm en laat minstens 2 uur opstijven in de ijskast.

Frisse pindakaastaart
Nodig: 1 pakje (250 g) verse kaas, 180 g witte kristalsuiker, 260 g pindakaas (met/zonder stukjes noot naar keuze), 1 glas melk, 500 ml stijfgeklopte slagroom (of 500 g kwark voor een lichtere taart), ½ pakje pindarotsjes (in stukjes gebroken)

Hoe? Meng de verse kaas met de suiker en de melk en roer tot er een glad geheel ontstaat. Voeg de pindakaas toe en meng tot een geheel. Voeg de slagroom/kwark toe en klop zo luchtig mogelijk op. Giet het mengsel in een voldoende grote vorm. Zet enkele uren in de vriezer. Stort uit op een bord en garneer met de pindarotsjes. Snij eventueel alvast in plakjes.