3x gezonde lunchideeën

Eten door Esmee Noelle
Gezond eten: het lijkt zo makkelijk, maar wanneer je het écht probeert kan het nog weleens tegenvallen. Want wat eet je bijvoorbeeld als lunch op je werk als boterhammen helemaal niet zo gezond blijken te zijn? 
 
Die vraag krijg ik zeker wekelijks: “Maar wat eet je dan?” Wij zijn een van de weinige landen waarin zoveel brood wordt gegeten. En wanneer je gezond wilt eten, zul je die bammetjes wat moeten minderen. Tarwe is niet alleen moeilijk te verteren voor onze binnenkant. Tarwe moet zichzelf beschermen tegen ongedierte en maakt daarbij gebruik van een afweerstofje waardoor het met rust gelaten wordt door dieren. Maar wij eten dat juist op. Ik hoor ook vaak dat mensen zich na de lunch moe voelen. Dit komt doordat brood dus lastig te verteren is, maar ook gluten bevat én een hoge glycemische index (GI) heeft waardoor je een suikerpiek krijgt tijdens het eten, maar helaas ook een diepe dip daarna. 
 
Tijd voor wat gezonde alternatieven. Probeer je boterhammen met kaas eens links te laten liggen en kies voor een van deze drie heerlijke lunches. 
 

 
Salade
De meest voor de hand liggende lunch in plaats van brood is natuurlijk sla. Kies voor een krop sla die je zelf wast en gooi alles er bij wat je lekker vindt. Kies voor verschillende kleuren groenten en neem gebakken kip van thuis mee of koop van John West een zakje gemarineerde tonijn. Ook kun je een gekookt ei van thuis meenemen om je salade nog vullender en lekkerder te maken. Maak ook eens een salade met gekookte quinoa in plaats van slabladeren. 
 
 
Soep
Nee, geen blikjes of zakjes! Natuurlijk kun je thuis aan het koken slaan en je gezonde soepje invriezen en in bakjes mee naar je werk nemen. Maar wanneer je meer van het luiere soort bent, kun je ook naar Ekoplaza of Marqt voor een bakje biologische verse soep. Koop er een bolletje speltbrood (lagere GI en heeft een beter soort gluten) bij en besmeer dat met wat avocado en eet dat naast je soep. Heerlijk! 
 
 
Eieren
Eieren zijn ideaal. Je kunt ze makkelijk meenemen naar je werk en je kunt ze overal voor gebruiken. Eet gebakken eieren als lunch of eet ze op speltbrood. Neem daarnaast een beker met vers groente/fruitsap (zelfgemaakte smoothie) mee en je hebt ook je groente en fruit weer binnen. 
 
Het plannen van je lunch is dus het belangrijkst. Wie zei dat gezond eten lastig is? Je kunt natuurlijk ook altijd je gezonde maaltje van gisteravond meenemen voor een lekkere warme lunch. 

Lees ook de vorige fitspiration artikelen van Esmée!

Dit artikel verschijnt ook op WorkThatEs.nl.


 
Esmée (24) is freelance journalist en eigenaresse van de fitspiration website WorkThatEs.nl. Haar passie? Sporten en zo gezond mogelijk eten. Ondanks dat Esmée geen personal trainer of geschoolde voedingsdeskundige is, weet ze inmiddels heel veel over deze onderwerpen doordat ze alles leest wat los en vast zit (je bent journalist of je bent het niet) en door veel te praten met deskundigen. Zo moeilijk is dat sporten en gezond eten helemaal niet namelijk!
 
Wil je meer lezen? Kijk dan op WorkThatEs.nl