DVD: Het dagboek van Anne Frank

Media door Eline

Ik weet nog goed hoe ik voor het eerst kennismaakte met Het dagboek van Anne Frank. Mijn oudere zus moest over Anne Frank een spreekbeurt houden in groep 7 en in die tijd tourde een toneelstuk over haar leven met Jeroen Krabbé door het land. Ik was nog te jong om het echt te begrijpen, maar mijn moeder legde uit dat er ooit een meisje in Amsterdam woonde en zich moest verschuilen, omdat ze joods was. In Het Achterhuis schreef dat meisje een dagboek over haar leven daar. Ik weet nog dat ik me er weinig bij kon voorstellen: als jong meisje niet naar school mogen en je twee jaar moeten verstoppen voor de Duitsers. Het klonk spannend en onwerkelijk tegelijkertijd.

Nadat ik een paar jaar later het dagboek zelf las en ik meer wist over de verschrikkingen van de Jodenvervolging, greep het persoonlijke verhaal van dat jonge meisje me nog veel meer aan. Ook een bezoek aan het Anne Frankhuis aan de Prinsengracht maakte veel indruk. Als je de rijen toeristen en fototoestellen wegdenkt.

Alwéér een film over Anne Frank?!
Haar leven, gebaseerd op de dagboekfragmenten en vele verhalen van mensen die haar hebben gekend, is al wel vaker verfilmd. En helaas zijn dat niet de beste verfilmingen. Melodramatische 26-jarige Anne-actrices die een meisje van 13 moeten spelen, buitenlandse acteurs die met een Duits accent denken een geloofwaardige Nederlander neer te zetten... tenenkrommend allemaal.

Bij deze verfilming van Het dagboek van Anne Frank is dat gelukkig niet het geval. Toen ik zag dat deze film door de makers van de BBC is gemaakt, vond ik het toch wat gewaagd. De BBC ken ik van hun geweldige verfilmingen van Britse kostuum-literaire romans, niet van een Tweede Wereldoorlogverhaal als dat van Anne Frank. Daarbij komt dat het erg gevoelig ligt dat een Nederlandssprekende familie wordt gespeeld door goedbespraakte Britten. Eerlijk gezegd moest ik daar in het begin even aan wennen, vooral als Edith, Otto en Anne Frank langs café De Doelen (jawel, het café uit Alles is Liefde) rennen, onderweg naar Het Achterhuis, tegen elkaar zeggend: "Walk on, don't look back." Ook de Nederlandse namen van de onderduikers worden op z'n zachtst gezegd lachwekkend uitgesproken door de Engelse acteurs. De naam van de kat Moortje wordt zelfs verbasterd tot Moesja.

Indrukwekkende film
Eenmaal daar doorheen ben je getuige van een heel mooie film, die mede door samenwerking met het Anne Frank Fonds zeer waarheidsgetrouw is. Directeur van het Fonds, en tevens het laatste in leven zijnde familielid van Anne, Buddy Elias heeft persoonlijk toegezien op het productieproces. Op de DVD is een interview met hem te zien, waarin hij vertelt hoe hij zijn nichtje herinnert. Mede door het maken van deze film wil hij de herinnering aan haar levend houden.

Het mooie aan deze verfilming van Anne Franks dagboek vond ik hoe het jonge meisje wordt neergezet: als een echte puber. Heel wereldwijs, maar nog totaal geen ervaringen. Haar kennis haalt ze uit boeken en films, en ze heeft een onbedwingbaar gevoel heel erg beroemd te willen worden. Ze benijdt haar oudere zus Margot om haar schoonheid en intelligentie, ze maakt ruzie met haar moeder Edith en kruipt vaak dicht tegen haar vader Otto aan als ze bang is. Ze is onuitstaanbaar en tegelijk charmant. Al die karaktereigenschappen, die vooral uit het dagboek naar voren kwamen, zijn in deze film erg mooi neergezet.

De camera's draaien mooi mee door het hele Achterhuis, waardoor je een goed beeld krijgt van hoe benard de situatie moet zijn geweest voor de acht onderduikers. De overige acteurs spelen hun rol sterk, hoewel meneer Van Dussel, de achtste onderduiker, erg veel aandacht krijgt in de film. Ook de prille liefde tussen Peter en Anne wordt een tikkeltje geromantiseerd. Toch krijg je een totaalplaatje van het dagboek van Anne in iets meer dan twee uur tijd. Erg mooi gemaakt, en ondanks de bekendheid met het verhaal en het lot van Anne, nog steeds erg aangrijpend. 

Een ander meisje als Anne Frank
Een extraatje op de DVD is een documentaire over Rutka Laskier, een Pools meisje van veertien jaar dat in het ghetto van Bedzin een dagboek bijhield. Zij kwam in 1943 om in Auschwitz. Pas in 2005 werd haar dagboek gevonden. Haar halfzus gaat op zoek naar het verhaal achter deze Poolse Anne Frank.

Het dagboek van Anne Frank
Regie: Jon Jones
EAN: 8717306271233
Prijs: 12,99