Als je (schoon)moeder trouwt

Media door Redactie Ze.nl

Natuurlijk hoeft dit niet een leven vol eenzaamheid en verdriet te betekenen. Dat je vader of moeder geen 25 meer is, betekent niet dat hij of zij nooit meer iemand zal ontmoeten. Er zijn nog genoeg mogelijkheden om een nieuwe liefde tegen te komen. Op internet bijvoorbeeld, of via een mooie reis met allemaal alleenstaanden. Dit laatste heeft vele leuke kanten. Je ziet iets van de wereld, je gaat met een groot gezelschap, die allemaal een bepaalde interesse hebben voor het land of stad waar je naartoe gaat en je zult er veel nieuwe mensen leren kennen.

Met die instelling ging ook mijn schoonmoeder twee jaar geleden op reis naar Marokko. Een golfreis, om precies te zijn, want dat is één van haar grote hobby's. Tijdens die reis kwam ze haar (tweede) grote liefde tegen, met wie ze vorige week is getrouwd. Snel? "Misschien voor iemand die nog jong is, maar als je al de nodige levenservaring hebt, weet je wanneer iets goed voelt en wanneer niet," aldus mijn schoonmoeder. En daar kan ik haar alleen maar gelijk in geven. Vlak voor het ja-woord sprak ik nog even met haar.

Zenuwachtig?
"Nou, eigenlijk helemaal niet. Ik heb dit allemaal al een keer meegemaakt dus ik weet wel zo'n beetje wat ik kan verwachten. Ik heb alle mensen van wie ik hou om me heen en dat is voor mij het belangrijkste."

Wist je vanaf het moment dat je hem ontmoette dat je met hem zou gaan trouwen?
"Toen ik besloot die reis te gaan maken, had ik totaal niet de intentie om per se iemand te gaan ontmoeten waar ik mijn hele leven bij zou blijven. Zoiets overkomt je en je moet het ook gewoon laten gebeuren. Vanaf het moment dat ik weer thuis was, ging het heel snel allemaal. Ook in mijn eigen omgeving voelde het goed en wilde ik geen dag meer zonder hem. Ik hoefde dan ook geen moment te twijfelen toen hij mij ten huwelijk vroeg. Ik zie het als het laatste puzzelstukje."

Was je bang voor de reactie van je kinderen?
"Natuurlijk heb ik eerst met hen gepraat en gevraagd wat ze er van vonden. Ik heb drie totaal verschillende kinderen en ze reageerden dan ook allemaal anders. We hebben een hele hechte band en samen veel meegemaakt, maar dat heeft ons alleen maar sterker gemaakt. Ze hebben letterlijk gezegd dat als ik gelukkig ben, zij dat ook zijn en dat maakt hen zo bijzonder. Het is namelijk niet echt natuurlijk om als kind zijnde je moeder te zien trouwen, maar ze weten dat dit mij gelukkig maakt en daarom is het goed zo."

Je vader of moeder opnieuw zien trouwen blijft  natuurlijk een beetje een gek idee, het hoort immers andersom te gaan. Jij trouwt, en je vader (of moeder) geeft je weg. Toch zou het niet moeten uitmaken of je nu 25 jaar  bent, of juist 50: gelukkig zijn is het allerbelangrijkste!