Interview: John Cho

Media door Anneke

John Cho kennen we vooral van zijn rollen in puberfilms als American Pie en Harold & Kumar. Zijn rol in Star Trek betekent zijn eerste optreden in een échte grote blockbuster. Daarin speelt hij piloot Sulu, die wegens ziekte van een ander zijn kans krijgt om mee te reizen aan boord van het ruimteschip S.S. Enterprise. John prijst zich gelukkig dat hij de rol in Star Trek kreeg. "Toen dat gebeurde realiseerde ik me meer dan ooit hoe je geluk vaak een kwestie is van een enkel moment. Mijn verlangen om in die film te spelen was zo groot dat ik bang was dat ik mijn auditie erdoor zou verknallen. Ik weet dat je alleen maar een goede auditie kunt doen wanneer je je volledig op je gemak voelt. Dat was voor mij op dat moment moeilijk vanwege alle zenuwen en de grote wens om de rol te krijgen," aldus Cho, die de rol uiteindelijk toch kreeg.

Knikkende knietjes
Hij was extra zenuwachtig voor zijn rol, omdat hij opkeek naar George Takei, de originele vertolker van de Sulu-rol. "Ik heb hem persoonlijk ontmoet op de set. Hij zei mij dat ik mezelf moest zijn en niet de nieuwe George Takei moest willen zijn. Ik heb dat advies goed ter harte genomen, vooral omdat het kwam van de man die ik zelf erg bewonder. Hij was één van de eerste Aziatisch-Amerikaanse acteurs die een goede, niet stereotype Aziatische rol had."

Aziatische acteurs
Cho blikt terug naar vroeger, toen hij met zijn familie thuis naar de tv keek. "Wanneer er een Aziatische acteur op tv kwam werd iedereen altijd bij elkaar geroepen: "Kom snel, één van ons is op tv!" Tegenwoordig is dat anders, omdat Aziatische acteurs redelijk geïntegreerd zijn in Hollywood. Ik ben er nu trots op dat ik het stokje kan overnemen van George Takei in de oude Star Trek serie. Takei heeft me zelfs gecomplimenteerd en dat vind ik heel bijzonder."

Het Star Trek-avontuur
Cho kijkt ook met plezier terug op zijn Star Trek-avontuur. "Ik wist eigenlijk niet precies wat ik moest verwachten. Toen ik bijvoorbeeld hoorde dat er ook vechtscènes in zaten vond ik dat een uitdaging. Ik had namelijk nog nooit zo'n scène gedaan!" aldus Cho die toegeeft vroeger geen echte Star Trek fanaat geweest te zijn. "Ik vond de kostuums maar vreemd en de serie gedateerd. Toen ik de rol kreeg en alle dvd's meekreeg om de rol goed te bestuderen merkte ik dat ik de meeste afleveringen vroeger toch gezien had. De serie is ook bij ons een onderdeel van onze cultuur geworden."

Wat kunnen we van John Cho in de toekomst nog verwachten?
Een nieuwe comedy? Nog een actiefilm? "Ik heb nog helemaal geen idee. In ieder geval hebben we een deal gesloten voor nog drie Star Trek films. Alleen moeten we nog wel bekijken hoe het publiek reageert op deze nieuwe film. Ik denk dat hij niet alleen geschikt is voor Science Fiction-fans, maar ook voor een breder publiek. Het is tevens een verhaal over vriendschap en er zit een love story in. Wat mijzelf betreft weet ik dat ik ook voor toekomstige rollen mijn hart gewoon blijf volgen. Dan zien we wel wat daar nog uit gaat komen."

Star Trek is vanaf 7 mei te zien in de Nederlandse bioscopen.

 


Foto's 4 en 5: Anneke Ruys