Interview: Jeroen van der Boom

Media door Martine

Als ik - te vroeg - in het Larense restaurant kom waar ik Jeroen zal spreken, zit zijn manager én vriendin Dany er al. Haar telefoon rinkelt continu en ze is druk bezig op haar laptop. Het is duidelijk: Jeroen is hot! Ze vertelt dat hij er zo aankomt en niet veel later zit hij inderdaad tegenover me, wijzend op het koekje naast mijn lege theeglas: "Waarom eet je die niet op?" Subtiel. "Ik vind hem niet zo lekker, wil je 'm hebben?" En terwijl Jeroen zich stort op mijn kokosmacroon, kan ik los met mijn vragen.

Er is een DVD van je uitgekomen, Jeroen van der Boom Live In HMH. Waarom heb je gekozen voor een registratie van juist dit optreden?
In 2007 stond ik ook al in de HMH. Dat was toen zo geweldig, ik heb zelf toen zo'n leuke avond gehad, dat ik dacht: "Ik wil dit nog eens!" Gewoon voor mezelf en als cadeautje voor de fans die er toen niet bij konden zijn. Drie dagen voor het optreden in oktober 2008 zeiden we: "Laten we het opnemen, je weet nooit." Meer met het idee: dan kunnen we zelf beeldmateriaal aanleveren voor tv-programma's als Shownieuws. Dat de opnamen verkocht werden aan RTL en met oud en nieuw werden uitgezonden, was een leuke verrassing! Ik werd uitgezonden op de plek waar vorig jaar Tina Turner nog stond! Omdat de registratie op tv zo goed werd ontvangen, en er vraag naar was, hebben we de DVD als extraatje tussen mijn twee albums uitgebracht.

Er komt dus een nieuw album aan. Hoever ben je daarmee?
De liedjes liggen klaar: het is voor negentig procent zeker wat erop komt. Nee, ik schrijf zelf niet mee. Dat durf ik niet. Als je naast Han Koreneef gaat zitten, die zo verschrikkelijk goed schrijft... Ik blijf altijd op de derde zin hangen en verval in: "Wat zijn je ogen blauw en ik hou van jou."

Zoals het er nu uitziet komt eind augustus de nieuwe single uit. Dat wordt sowieso een zwaarder tempo, na twee ballads. De gitaren komen uit de kast en het wordt drie minuten vuurwerk! Ik hoop in de stijl van Jij bent zo. Ik ben heel tevreden over het komende album, het is echt nog beter dan het vorige. Alles is uit de kast gehaald. Het vorige album moest vanwege het succes van Jij bent zo redelijk gauw bij elkaar gezocht worden. Nu zit er echt een groter aantal potentiële hits bij.

Je bent ook nog eens bezig met de Toppers, waarmee je binnenkort naar Moskou gaat voor het Eurovisie Songfestival. (Inmiddels zitten Jeroen en zijn collega's er al - red.) Is er een groot verschil tussen Jeroen van de Toppers en Jeroen solo?
Wat ik solo zing, is wat ik zelf echt leuk vind. Wat we bij de Toppers doen, zou ik zelf nooit opnemen. Dat is wat volkser, lekker mee te zingen. Bij mijn solocarrière leg ik de lat veel hoger. Ik ben echt een mierenneuker voor mezelf en de mensen met wie ik werk. De Toppers is als een skivakantie waar ik met twee jongens één keer per jaar drie of vier dagen heenga, zonder dat ik me druk maak of ik wel credible ben, of mijn jasje wel goed zit. Toch ben ik wel echt degene die daar staat. Dat was ook één van mijn voorwaarden om mee te doen. Al weet heel Nederland dat ik die glitterpakken niks vind. Maar het is het spel: het is als een foute plaat die je tijdens een borrel in de kroeg stiekem toch leuk vindt.

Je hebt zelf veel covers gezongen: in dinnershows en met je eerste bandje. Met welke hit van een ander had je zelf willen doorbreken?
Ik heb toen ik nog in het bedrijfsleven optrad heel veel succes gehad met Let me entertain you van Robbie Williams. Het nummer waarmee je doorbreekt is zo belangrijk, een liedje kan zoveel doen. Daar kun je de rest van je carrière op teren. Trouwens, Jij bent zo is natuurlijk ook een cover! (Nederlandse bewerking van het Spaanse Silencio van David Bisbal - red.)

Je hebt jaren geleden ook een jazzalbum opgenomen. Is dat ook echt iets van jou zelf?
Ja, dat vind ik het leukste. Dat album kwam in de tijd na de belspelletjes en SBS Explosief: ik wilde laten zien dat ik echt wat kon. Hoewel het geen commercieel succes was, nemen platenmaatschappijen en het publiek me door die plaat wel serieus.

Een paar dilemma's: Moskou of een uitverkochte HMH?
Een uitverkochte HMH!

Gordon of René?
Gordon én René, ik kan niet kiezen.

Glitterpak of leren jackie?
Mijn eigen leren jackie!

Winnen of meedoen?
Meedoen! Eh... nee. Toch winnen, sorry.

Zenuwen of kalmte.
Kalmte.

Solo of de Toppers?
Solo.

Wat draai je...
... in de auto?
Bibaboerderij. (Jeroen lacht.) Ik heb twee kindjes. Maar serieus: op dit moment Lionel Richies Symphonica in Rosso. Los van dat het een waanzinnig artiest is en hij zoveel status heeft, kwam hij toen ik hem tijdens dat optreden ontmoette gewoon mijn kleedkamer in als collega. Het interesseerde hem niet of ik nou net begonnen was of al jaren een ster.

... in de badkamer?
's Avonds probeer ik mijn stem warm te krijgen voor een optreden en 's ochtends kijk ik wat er nog van over is.

... in de slaapkamer?
Niets. Dat leidt af...

... op de bank met een glaasje wijn?
Dan draaien we geen muziek, maar kijken liever een DVD'tje.

Een duet met...
David Bisbal. (De zanger van het origineel van Jij bent zo - red.)

Op vakantie met...
Mijn gezin.

Naar het Songfestival met...
Gordon en René.

Een stevige discussie met...
De platenmaatschappij. Ik ben best wel een lastig mannetje qua repertoire. Het eerste album heb ik samengesteld met een klein groepje. Ik vind het nu best lastig om dat met andere mensen te moeten doen. Ik wil niet zeggen dat ik het altijd bij rechte eind heb, maar als een paar keer gebleken is dat je goed zat...

Een avondje lachen met...
Jiskefet en Hans Teeuwen.

Een avondje stappen met...
Gerard Joling, omdat het een goede vriend van mij is.

Welke vraag wordt je nooit gesteld in interviews, maar zou je dolgraag beantwoorden?
Had je verwacht dat succes zo zou zijn, zoals het nu is? Die moet je gaan vragen!

En, tot slot: had je verwacht dat succes zo zou zijn, zoals het nu is?
Niemand, ik ook niet, realiseert zich waarom bekende artiesten zo schuchter zijn buiten het podium. Waarom zou je? Het succes dat je hebt is toch leuk?

Maar ik heb nooit beseft dat het niet uit kan. Totale anonimiteit zit er niet meer in. Er zijn twee mogelijkheden: of ik het succes blijft of je bent in de ogen van het volk uiteindelijk mislukt, met je te fanatieke zonnebankbruine hoofd, denkend: "Ik wil zo graag!" Je moet vooral genieten van de weg naar het succes toe. Want dat is juist mooi, niet alleen het succes zelf. De bekendheid vind ik soms moeilijk, maar er is geen uitknop.

Waar wel een uitknop op zit, is je DVD-speler. Maar die heb je niet nodig bij de DVD Jeroen van der Boom Live In HMH! Winnen?Klik dan gauw hier!