Arabisch restaurant Bazar

Eten door Jo-Anne

Ik geef toe, als je niet bekend bent in de Amsterdamse Pijp zul je er niet snel achterkomen dat er een onwijs gezellig restaurant in het midden van de Albert Cuyp te vinden is. Ik, Amsterdammer in hart en nieren, wist niets van het bestaan af en schaamde me eigenlijk wel een beetje. Jarenlang heb ik er voorbij gelopen, tot die ene dag...

Samen met vriendinnen besluit ik ergens te gaan eten en zoals altijd weten we niet waar, totdat iemand zegt: "Laten we gaan eten bij Bazar!" Niemand is enthousiast en iedereen kijkt elkaar vragend aan. "Sorry, Bazar? Een Arabisch restaurant?" Toch besluitten we daar een hapje te gaan eten, omdat we toch wel nieuwsgierig zijn geworden naar dat verscholen restaurantje aan de Albert Cuyp.

Binnenkomst
Na bijna aangevallen te zijn door een ooievaar (als de marktlieden hun viskraampjes opruimen blijkt het enorm veel ooievaars te trekken) lopen wij vol spanning het restaurant in. Binnen ziet het er erg gezellig uit: bomvol met mensen, vrolijke muziek, (kerst)verlichting en grote Arabische sfeerlampen. Je krijgt gelijk het idee dat je bent beland in Marokko en kijkt je ogen uit.

Wat zullen we bestellen?
Het eerste probleem meldt zich al aan: wat gaan we bestellen? Er is zoveel keus, dat je het liefst alles wilt proeven. Na de hele menukaart goed bestudeerd te hebben, ga ik voor de Tavuksis Kebab (kebab van in saffraan en yoghurt gemarineerde kipfilet, met rijst, haydari, kerriemayonaise, gefrituurde aardappelen en salade). Op papier ziet het er smakelijk uit, nu afwachten of mijn smaakpupillen hetzelfde zullen denken...

Na ongeveer 20 minuten komt er een jonge Marokkaanse jongen met een groot zilveren dienblad op zijn schouder naar ons tafeltje gelopen. Hij wenkt één van zijn vrouwelijke collega's en met veel flair haalt zij de borden van zijn grote zilveren dienblad en zet het voor onze neus. De gerechten worden op bijzondere borden geserveerd. De één lijkt handgeschilderd en de ander op een mozaïekkunswerkje.

Smullen maar!
Het eten is echt verrukkelijk. Bij elke hap vraag je je af wat voor kruiden ze hebben gebruikt, omdat het een aparte en heerlijke smaak heeft. Een smaak die onbekend is in de Nederlandse keuken. Mijn Tavuksis Kebab is een streling op de tong. Ik wist nooit dat kip zo lekker mals kon zijn. Helaas krijg ik niet alles op, omdat je best veel krijgt voor ontzettend weinig geld.

Het leuke aan Bazar is dat ze elke dag een dagmenu hebben. Voor ongeveer 8 euro heb je een gezonde en lekkere maaltijd!

Heupen als Shakira
Het kan voorkomen dat er opeens mensen beginnen te dansen, ook al is er nergens een dansvloer te bekennen. Doordat er ontzettend leuke muziek wordt gedraaid, heb je al snel de neiging om je danskunsten te laten zien. Dat zullen een groepje jonge Marrokkaanse meiden ook gedacht hebben. Ze dansen uitbundig met veel Shakira-bewegingen. Het leuke is dat het personeel van het restaurant hier leuk op inspeelt door op dit soort momenten de muziek harder te zetten en met 'confetti' te strooien.

Begin je al te watertanden en wil je een leuke avond beleven? Neem iedereen mee en ga heerlijk eten bij restaurant Bazar aan de Albert Cuyp!

Bazar
Albert Cuypstraat 182
1073 BL Amsterdam
Tel: 020-6750544