Alette van Bentum - Tika

Media door Aefke

'Wie schrijft er nu een boek over zichzelf?' vroeg Alette van Bentum zich af. Zij deed het en wie het allemaal nog meer deed is op dit moment niet belangrijk. Het gaat over Tika.

Tika lijkt een gewone puber met haar ups en downs die bij de leeftijd horen. Als haar stemmingswisselingen heftiger worden, verandert zij van een uitgeputte depressieve jonge meid in een impulsief en ondernemend feestbeest. Ze heeft het idee dat de wereld van haar is en zo besluit ze op een dag impulsief naar Spanje te liften.

De voorkant van het boek maakt de lezer al nieuwsgierig en bezorgd. Een vrolijke jonge meid die langs de snelweg haar duim opsteekt. De angst van elke ouder. Wat bezielt een meisje om in haar eentje te gaan liften? Maar Tika is niet bang. Ze stapt gewoon bij iedereen in en kent geen angst.

Als Tika op een gegeven moment in Torremolinos staat en opgepakt wordt vanwege winkeldiefstal, komt ze in de gevangenis terecht. Van de bewakers hoort Tika steeds dat ze 'manana' naar huis zal vliegen en ze is het zat.

Tika gaat over manische depressiviteit. Over vallen en opstaan. Alette van Bentum kijkt kritisch en met humor op haar ervaringen terug. Met haar vlotte schrijfstijl, vertelt ze over haar pieken en dalen. Over falende hulpverlening, het vertrouwen kwijt raken en ook weer terugkrijgen. Over psychoses, haar diagnose en het contact met haar familie. Als Alette van Bentum tijdens haar boekpresentatie het eerste exemplaar aan haar moeder overhandigt, ben ik al tot tranen toe ontroerd.

Alette van Bentum heeft een filmpje gemaakt van Tika, speciaal voor al die mensen met een bipolaire stoornis die zich vanwege de medicijnen niet kunnen concentreren op een boek. Maar als je deze recensie kunt lezen, denk ik dat je het boek ook in een ruk uit kunt lezen.

Tika
Alette van Bentum

ISBN: 9789078761112
Prijs: 12,50
Uitgeverij: Tobi Vroegh

Lees ook het interview dat Ze.nl eerder had met schrijfster Alette!