Tina en Grace: back on stage

Vrije tijd door Anneke

Afgelopen donderdag stond Grace Jones in het kleine Paradiso en Tina Turner twee dagen later voor twee shows in het grote Gelredome in Arnhem. Ondanks de wat afwijkende muziek van het tweetal zijn er ook overeenkomsten tussen de ladies: beide zijn al op leeftijd (Grace is bijna 58 en Tina 69 jaartjes jong) maar allebei nog steeds bijzonder vitaal en gedreven. En... zowel Grace als Tina zijn weer aan een welverdiende comeback toe.

Grace Jones stond afgelopen donderdag in een afgeladen Paradiso. Het concert was al een tijd uitverkocht. Dat was wel te begrijpen, want zo vaak komt Grace Jones natuurlijk niet naar Nederland. Sterker nog: het was alweer negentien jaar geleden dat ze haar laatste album uitbracht.

Met Hurricane viert de zangeres haar comeback, niet alleen op cd, maar ook op het podium. Als een echte diva liet Grace het gretige publiek eerst een uur lang wachten. Net toen het ongeduld toesloeg kwam ze ten tonele voor een show die behalve een concert ook een eindeloze modeshow inhield. De ene creatie na de andere showde het fenomeen, terwijl ze op het podium liet zien dat haar optredens nog niets aan kracht hebben ingeboet. Sterker nog: ze laat zien dat haar mengeling van jaren zeventig disco met reggae en electropop weer helemaal aansluit op de terugkeer van de dansmuziek uit de jaren tachtig.

Tijdens een anderhalf uur durende concert liet de Jamaicaanse dico-diva bij ieder nummer weer een nieuwe, extravagante creatie zien. Ze kan het allemaal goed hebben, want haar lijf blijkt nog zo strak als een jonge dertiger. Er kwamen nostalgische songs als I've Seen That Face Before, Pull up The Bumper en La Vie En Rose voorbij, maar ook liedjes van haar nieuwe album Hurricane. Tegen het einde maken we nog kennis met een hoelahoepende Grace, die dubbel en dwars bewees dat ze weer helemaal terug is.

Ook Tina Turner maakte haar comeback, maar dan wel in een veel grotere locatie: het Arnhemse Gelredome, waar ze niet één maar twee concerten deed (zaterdag 22 én zondag 23 maart) en op 2 mei nog eens op herhaling gaat. Tina's concert begon om acht uur precies en de nog steeds vitale Tina had er zin in. Blijkbaar was ze ook extra verheugd om in Nederland terug te zijn, want ze had speciale camera's laten komen om de show op dvd te laten vastleggen.

In het Gelredome was ze duidelijk ontroerd door het enthousiasme van het Nederlandse publiek, dat klassiekers als What's Love Got To Do With It, Steamy Windows en Proud Mary graag luid meezong. Ongelooflijk hoe een dame die de 70 nadert nog zo vitaal in korte jurkjes en op haar naaldhakken over het podium danst en dendert!

Spektakel was er ook genoeg bij de show van Tina Turner. Tijdens Nutbush City Limits zong ze haar fans toe vanaf een grote hijskraan, waarbij ze over extra bijval van het publiek kan rekenen. Twee en een half uur totaal duurde de show (met ook nog een ingelaste pauze). Ook het optreden van de zondag werd gefilmd voor de liveregistratie van Tina: 50th Anniversary Tour. Op 2 mei gaat Tina op herhaling met nog een concert in het Gelredome. Diegenen die de afgelopen twee shows gemist hebben, krijgen dus nog een herkansing.

Foto's: Anneke Ruys