Michèle van Rees - Nr. 19

Media door Marieke_B

Heel bijzonder voor een debutante is dat de eerste druk van Nr. 19 van Michèle van Rees al in een oplage van maar liefst 16.000 exemplaren verschijnt. Men verwacht dus dat dit boek het heel goed gaat doen! Dat kan ook bijna niet anders met de ludieke promotieactie rondom het debuut: alleen op 19 maart, de verschijningsdatum, zal dit spannende boek voor slechts 1,90 euro te koop zijn. Zowel online bij bol.com als in de boekwinkels! Daarna is de verkoopprijs gewoon 14,95. Reden genoeg om hem alvast te reserveren!

Het verhaal
Nr. 19 speelt zich af in Rotterdam, in een straat waarvan alle huizen klaar zijn voor de sloop. Alle bewoners zijn inmiddels al vertrokken, behalve één jonge vrouw: de juf van groep 7. Zij heeft net haar grote liefde Edwin de deur gewezen en dus nog geen nieuw onderkomen gevonden. Helemaal alleen woont ze daar nog, in een straat vol verlaten huizen.

Op haar basisschool Het Baken komt een nieuwe schaakleraar te werken, die rondloopt met maar één vurige wens. Zij, die leuke juf, lijkt geknipt om die wens in vervulling te laten gaan. Hij gijzelt haar in haar eigen huis en neemt de controle (en de regie) van haar leven volledig over, tot in de kleinste bizarste details. Vol verdriet en angst moet de juf toezien hoe deze man haar leven verwoest. Pogingen om te ontsnappen mislukken en niemand lijkt haar te geloven. Ze is volledig op zichzelf aangewezen en neemt daardoor een beslissing die verschrikkelijke gevolgen heeft...
 
Oordeel
Het bijzondere aan deze thriller is dat je al vanaf het begin van de misdaad weet wie de dader is. Dat draagt alleen maar bij aan de spanning, het maakt je ongeloof over de hele situatie nog veel groter. Het is bizar om te lezen hoe deze gestoorde, maar o-zo berekende meneer het leven van een onschuldige vrouw volledig heeft overgenomen en kan regisseren. En hoe al haar pogingen om te ontsnappen, hoe vanzelfsprekend die in onze belevingswereld toch zouden moeten zijn, jammerlijk mislukken.

Dit boek leg je tussendoor echt niet makkelijk weg. Ik was nauwelijks los te rukken van dit spannende verhaal, waarvan ik zo benieuwd was naar de afloop. Vooral omdat de achterflap meldt dat de hoofdpersoon een 'uitweg kiest met gruwelijke consequenties'. Wat zou die uitweg dan zijn? Omdat de spanning zo goed wordt opgebouwd, krijg je bijna begrip voor haar. Gevangen in haar eigen huis, in haar eigen leven. En niemand die haar gelooft...

Nog even dit...
Mocht je dit nou veel te laat lezen, na 19 maart dus... dan kan ik nog wel even melden dat het boek de 14,95 ook zeker waard is!

Nr. 19
Michèle van Rees
ISBN: 9074274285
Prijs: 14,95 (op 19 maart slechts 1,90)
Uitgeverij: Verbum Crime