Interview: Katja Schuurman!

Media door Chantal

Gekleed in een lange grijze trui, een grijze legging en stoere bruine laarzen, zit Katja in een simpele outfit geduldig op ons te wachten. Of het haar wat uitmaakt of ze genomineerd is als Slechtst Geklede Vrouw van Nederland? "Daar maak ik me echt totaal niet druk om. Ik wist eigenlijk niet eens dat ik daarop stond!"

Een nieuw seizoen S1NGLE
De toon is meteen gezet. Hoewel ze vandaag al een behoorlijk aantal interviews achter de rug heeft, is daar helemaal niets van te merken. Net zoals op tv komt ze vrolijk, spontaan en vooral enthousiast over. Tijd om het eens over het tweede seizoen van S1NGLE te hebben. "Dit seizoen is anders, omdat er nu vooral korte verhaallijnen zijn. Aan het einde van de eerste serie zijn Jurriaan en Stella nu een soort van samen gekomen. Vooral de seksuele spanning is blijven hangen. Maar Stella is geen vrouw om een lange relatie te beginnen en dat zal ook niet gebeuren. Er passeren heel veel andere mannen de revue en hier en daar ook nog een vrouw."

Maar natuurlijk zijn collega's/vriendinnen Fatima (Bracha van Doesburgh) en Nienke (Eva van der Gucht) ook weer van de partij. "Fatima heeft nu een soort van relatie met Jeroen. Ze is een persoon met bepaalde plaatjes in haar hoofd en kan daar nogal eens in doorslaan. Daardoor jaagt ze soms het stuipen of het lijf bij Jeroen," lacht Katja. "Nienke is inmiddels over Barry heen en heeft een korte fling met Vincent. Daarnaast doen Nienke en Fatima auditie voor een koor. Dat wordt zo'n beetje de rode draad dit seizoen." Nienke kan erg mooi zingen, meent ze. "Fatima iets minder. En Stella heeft vooral last van frustraties omdat ze zich niet kan binden."

Katja als Stella
Lijkt ze een beetje op Stella? "Nee, ik lijk echt totaal niet op mijn personage. Stella is nogal heftig, chagrijnig en hard. Keihard recht voor z'n raap. Ze is zo ontzettend wild. Ze gaat zeven stappen  verder dan ik ooit ben gegaan." En dat maakt het voor de actrice alleen maar leuker om te spelen. "Ik vind het juist zo gaaf dat ik van Stella een heel naar wijf kan maken, maar wel eentje waar je hopelijk van houdt. In Goede Tijden Slechte Tijden en Costa was ik bijvoorbeeld heel braaf. Dit is een totaal andere rol."

Katja als man?
In S1NGLE heeft personage Stella veel te maken met mannen. Maar wat zou ze doen als ze zelf van het andere geslacht was? "Poeh, waarschijnlijk hetzelfde als wanneer ik een vrouw was. Het is nou nooit zo dat ik me speciaal een vrouw voel of zo. Er zijn geen dingen die ik niet of wel doe, omdat ik een vrouw ben. Ik doe alles wat ik wil. Het enige wat ik echt kan bedenken dat ik wil doen, is als man met een vrouw naar bed gaan! Dat lijkt mij nou wel een interessante gewaarwording."

Katja in Tussen de Oren
Naast de comedyserie S1NGLE is Katja dit seizoen, samen met Jeroen van Koningsbrugge, ook een vaste gast in het programma Tussen de Oren. "Het is echt ontzettend leuk om te doen. Presentatoren Rob Urgert en Joep van Deudekom zijn erg charmant en geestig. Dat komt met name doordat het niet van die gelikte presentatoren zijn en ze doen het helemaal op hun eigen manier. En Jeroen is natuurlijk erg geestig. Je hoeft niet bang dat te zijn dat als jij je mond houdt, het dan stilvalt. Er zijn genoeg anderen die dan iets roepen."

In voorgaande programma's als Try Befory You Die en Katja vs. De Rest ging de presentatrice er helemaal voor, ook al waren de opdrachten niet altijd even flatteus. In Tussen de Oren zal dit niet anders zijn. Vindt ze dat erg? "Oh nee, absoluut niet. Ik heb heel veel dingen gedaan waarbij ik er niet uitzag. Maar ik heb inmiddels genoeg televisie-ervaring om te weten dat  wanneer dingen fout gaan of niet lukken, vaak wel hele leuke momenten opleveren."

Katja's carrière
Als Stella speelt Katja een ziekenhuisreceptioniste, iets wat ze in het echt nooit zou willen. "Dat lijkt mij persoonlijk te weinig uitdagend. En daarnaast kan ik helemaal niet tegen operaties en bloed! Nee, dat zou echt niet mijn plek zijn. Maar wat ik had gedaan als ik niet in dit wereldje terecht was gekomen? Geen idee. Ik kan me wel voorstellen dat ik een baan zou hebben met heel veel vrijheid, waarbij geen dag hetzelfde is. Op m'n negentiende ben ik bij GTST begonnen, dus toen wist ik niet precies wat wilde. Acteren en presenteren zijn nooit echt dromen van me geweest, het is eigenlijk ontstaan toen ik GTST ging doen. Ik zou het een jaar doen en daarna zou ik met een studie Politicologie beginnen. Dat had ik aan m'n ouders beloofd. Ik wilde toen iets met ontwikkelingssamenwerking doen. Het is wel grappig dat ik dat met Return to Sender uiteindelijk alsnog ben gaan doen."

Het nieuwe seizoen van Tussen de Oren start op woensdag 1 april en S1NGLE is vanaf dinsdag 7 april weer te zien. Beiden op NET5, om 20.30 uur.

Foto's: SBS