CD: Vic's Fabulous Fifties

Media door Anneke

Meestal als je muziek uit de fifties tegenkomt, gaat het om verzamelalbums waar je iedere keer weer dezelfde liedjes en artiesten tegenkomt: Elvis Presley met Jailhouse Rock, Doris Day met Che Sera en meer van hetzelfde laken een pak: muziek voor stoffige vijftigers en zestigers die ermee teruggaan naar hun jeugd. En dat terwijl er in de jaren vijftig in de VS zoveel mooie - en vrij onbekende - muziek gemaakt is waar ook mensen die niet in die tijd leefden nog steeds van kunnen genieten.

Terug in de tijd
In de naoorlogse jaren vijftig was het vooral de muziek uit de VS die de hitlijsten domineerde. Het was de tijd van het ontstaan van de rock 'n roll en de rockabilly, van Elvis 'The King' Presley en Bill Hayley's Rock Around the Clock, maar ook van crooners als Frank Sinatra en Dean Martin. De breekbare 78t platen werden vervangen door 45t singles en 33t elpees. Ook was het de tijd waarin er nog een duidelijk 'blank en zwart' bestond en waar vetkuiven en petticoats het modebeeld beheersten. Eigenlijk was Elvis Presley de eerste blanke zanger die zich waagde aan de zwarte rock 'n roll muziek.

Maak kennis met onvergetelijke muziek
Vic van de Reijt is een grote muziekliefhebber die in het verleden al heel wat verzamelplaten op de markt bracht als Top 100 van Nederlandstalige singles en De Nederlandse Cover Top 100. Met Vic's Fabulous Fifties geeft  Van de Reijt een uitgebreid overzicht van de muziek zoals die in de fifties gemaakt werd. Dit heeft hij ondergebracht op 5 cd's en die zijn weer onderverdeeld in thema's. Het leuke is dat er heel veel liedjes op staan die niet zo bekend in de oren klinken en niet al tig keer op een verzamelalbum geprijkt hebben.

Uuh... wat kan ik verwachten
Zo staan op CD 1 Ladies First 'the gentle art of crooning' de dames centraal. Tien vrouwen passeren de revue (onder andere Doris Day, Connie Francis, Patty Page), direct gevolgd door tien heren crooners als Frank Sinatra, Perry Como en Johnny Ray. Op  CD 2 getiteld Ain't No Home vind je vooral rhythm & blues en country songs, terwijl op CD 3 Shake Baby Shake de draaiende heupen, de vetkuiven en de petticoats centraal staan met artiesten als Elvis Presley, Roy Orbison en Little Richard. En dan zijn we er nog niet... We hebben dan nog CD 4 tegoed met als titel Volare International Top Tunes met daarop vooral onbekende songs. Dan tenslotte CD 5 die als titel Holiday for Crooners draagt en waarop je vooral instrumentale jaren vijftig liedjes hoort.

Vic's Fabulous Fifties is een prachtige compilatie uit de fifties, een tijd die lang vervlogen lijkt maar nog steeds springlevend is. Niet voor niets nemen artiesten van nu regelmatig liedjes uit die tijd op en doen ze die tijd graag na in hun acts (bijvoorbeeld Christina Aguilera). Kopen die box als je deze muziek en tijd een warm hart toedraagt!

Vic's Fabulous Fifties
EAN: 0042288238898
Prijs: 19.99