Trivial Pursuit: DVD Duel

Media door Chantal

Weg met de borden, gooi de plastic partjes de deur uit en zet je dvd-speler en televisie maar aan! Trivial Pursuit dacht het eens over een andere boeg te gooien door een vernieuwende editie de markt op te gooien.

Het idee is vernieuwend, het spel klinkt leuk en op de doos lijkt allemaal zo mooi. Met nadruk op 'lijkt', want hoe fantastisch het er ook allemaal uitziet, het spel werkt niet zo geweldig. En dat is nog zacht uitgedrukt.
 
Het begint al met het instellen van de twee bijgeleverde partjes. In de handleiding staat dat het spel op alle DVD-spelers zou moeten werken, maar helaas is dat niet helemaal het geval. En voor je erachter komt of 'ie het nou wel of niet doet, moet je de instellingsprocedure meerdere malen herhalen. Na één keer doet 'ie namelijk niets. Na twee keer is er waarschijnlijk nog steeds geen verandering, maar heb je een beetje mazzel, dan wil 'ie bij de derde poging ineens wel werken.
 
Eigenlijk zorgt dat al voor zoveel irritaties dat het spelplezier ver te zoeken is. Maar als echte die-hard Triviantfans gaan we onverbitterd door. Een warm welkom kan je verwachten van een monotone mannenstem. Wanneer je eindelijk in het menu zit, kan je uit tien verschillende spellen kiezen. In elk spel zijn de zes bekende categorieën (Film, Televisie, Muziek, Sport & Spel, Trend en Innovatie) te vinden. Maar na tien keer spelen heb je het dus al wel gezien, want als je spel vijf drie keer speelt, krijg je ook drie keer dezelfde vragen. Leuk als je steeds met iemand anders speelt (dan win je in ieder geval wel!), maar verder niet heel handig.
 
In het begin is het heel praktisch wanneer de mannenstem je uitlegt hoe het precies werkt, maar als je alle soorten vragen een keer hebt gehad weet je het ook wel. Jammer genoeg hebben ze daar bij Hasbro niet helemaal goed over nagedacht, want die stem blijft zichzelf continue herhalen. 
 
Aangezien er geen bord aan te pas komt, moet je alle handelingen met je witte en blauwe partjes doen. Ze zijn dus cruciaal om het spel te kunnen spelen. Een grote tegenvaller is dan ook dat ze niet altijd even goed werken. Zoals gezegd is het instellen al een opgave op zich, maar in het spel zelf reageren ze ook vaak niet goed op je dvd-speler. Leuk voor je tegenstander, een domper voor jou.
 
Dat is het al helemaal wanneer je alle antwoorden weet, de goede knopjes hebt ingedrukt en je dus eigenlijk gewoon hebt gewonnen. En dan kom je er vervolgens achter  dat het partje dat eigenlijk voor jou is bedoeld ineens in het bakje van de ander wordt gegooid. Zal je net zien dat het de laatste categorie is en de tegenpartij daardoor heeft gewonnen. Het is al niet leuk om eerlijk te verliezen, maar op deze manier wil je de dvd liever meteen de kamer uitsmijten.
 
Het lijkt wat overbodig om te zeggen dat Trivial Pursuit het beter kan houden bij de ouderwetse bordspellen. De poging die ze doen om dat succes te evenaren is leuk geprobeerd, maar het zal hun naam meer kwaad dan goed doen. Ik zou zeggen: doe je televisie uit, steek de kaarsjes aan en ga gezellig met z'n allen weer ouderwets om de tafel zitten. Het spel bewijst maar weer dat technische vooruitgang niet altijd een verbetering hoeft te zijn.

Trivial Pursuit - DVD Duel
Hasbro
EAN: 5010994357115
Prijs: 51,99