Dit moet je vanavond zien: de kerstster

Media door Sanne

Geen magische, witte kerst dit jaar helaas. Niet getreurd, er is vanavond namelijk een bijzonder fenomeen te zien aan de sterrenhemel, namelijk de kerstster. Deze is voor het eerst in bijna achthonderd jaar vanaf de aarde te zien, wauw! Dit mag je niet missen.

kerstster jupiter saturnus

Lees ook: Netflix komt met eigen ‘Harry Potter’-serie

De kerstster: hoe zit dat?

Voor het eerst in bijna achthonderd jaar kunnen we de kerstster, oftewel ‘de Grote Conjunctie’ zien. Wat wil deze ‘conjunctie’ eigenlijk zeggen? Het is heel simpel. De planeten Jupiter en Saturnus staan in hun baan om de zon vanaf de aarde gezien heel dicht bij elkaar en op één lijn. Daardoor lijken ze samen één grote, heldere ster te vormen. Wij horen je al denken: ‘Wat heeft dit met Kerstmis te maken?’. Volgens veel wetenschappers is dit de ‘Ster van Bethlehem’, die tijdens de geboorte van Jezus aan de hemel verscheen.

Maar kunnen we de kerstster daadwerkelijk zien?

Dit bijzondere fenomeen kunnen we alleen met het blote oog waarnemen als de hemel helder is. Wanneer je rond zessen op een open plek met ruim zicht naar het zuidwesten kijkt, kun je de kerstster spotten. Máár hebben we vanavond wel geluk met het weer? Het wordt ’s avonds wel bewolkt en het gaat regenen, maar wie weet breken de wolken net op het juiste moment open. Mocht je geen geluk hebben, dan kun je op kerstavond nog een poging wagen. De planeten staan dan niet meer op één lijn, maar ze staan nog steeds heel dicht bij elkaar. Ga jij kijken?

 

Lees ook: FOTO'S: De cast van Friends... toen en nu