DVD: Elegy

Media door Martine

Het verhaal
De alom geprezen hoogleraar en criticus David Kepesh (Ben Kingsley), niet vies van af en toe eens een andere jonge studente in zijn bed, raakt volledig van slag wanneer hij ineens serieuze gevoelens krijgt voor de beeldschone Consuela (Penélope Cruz). Zij, slechts 24 jaar, is op haar beurt zeer onder de indruk van David en ondanks het leeftijdsverschil van 30 jaar krijgen ze een heftige relatie. Davids onzekerheid speelt hem echter parten: hij is zo bang dat zij uiteindelijk zal kiezen voor een jongere man, dat hij haar bijna tot waanzin drijft. De ene keer volgt hij haar als ze een avondje uitgaat; een andere keer laat hij haar in de steek op een belangrijke familieaangelegenheid. Hierdoor begint zij te twijfelen aan wat zij voor hem betekent en besluit een punt te zetten achter de passionele relatie. David is kapot.

Jaren later belt Consuela David plotseling, om hem iets belangrijks te vertellen. Haalt dit telefoontje alles weer boven?

Oude snoeper
Het eerste dat in je opkomt wanneer je womanizer David leert kennen, is de term 'oude snoeper'. Hij organiseert cocktailparty's, speciaal om studentes het bed in te lokken. Het is dan ook even slikken wanneer je de eerste erotische scène tussen David en Consuela ziet. Wat moet zo'n mooie vrouw met zo'n oude vent? Gaandeweg de film krijg je echter meer sympathie voor de bijna radeloze David.

(Mee)slepend?
Het verhaal begint spannend en sensueel. Het duurt niet lang voor je meegesleept wordt in de heftige gevoelens die de twee hoofdpersonen voor elkaar hebben. Net over de helft, als David probeert zijn leven op te pakken na de breuk met Consuela, gaat de vaart er echter uit. Toch moet je even doorbijten, want tegen het einde neemt het verhaal een wending die uitmondt in een prachtig plot dat de film toch de moeite waard maakt.

Niet alleen drama
De film bevat niet alleen maar drama en ellende; er kan hier en daar ook zeker gelachen worden. Vooral de droge, soms sarcastische gesprekken tussen David en zijn beste vriend George (Dennis Hopper) tijdens één van hun squashpartijtjes zorgen voor een flinke grijns op je gezicht.

Acteurs
Ben Kingsley komt geloofwaardig over in zijn rol als rokkenjager, maar later ook zeker als wanhopig verliefde man op leeftijd. De afkeer die je in het begin misschien voor hem voelt, verdwijnt.

Penélope Cruz is als altijd ook in deze film weer bloedmooi. Haar Spaanse accent en elegantie dragen daar nog eens extra aan bij. Hoewel Elegy zeker niet haar beste film is, maakt ze van deze rol wel weer iets heel moois.

Dus...?
Geen uitzonderlijk goede of verrassende film, maar wel goed voor 113 minuten romantiek, passie, humor en drama. Ondanks het lage tempo zeker de moeite van het kijken waard.

Elegy
Regie: Isabel Coixet
EAN: 8713045214739
Prijs: 14,99