Interview: JEM!

Media door Anneke

Madonna en Sex and the City
De naam JEM is misschien wel het meest bekend geworden van de Madonna-song Nothing Fails. Die schreef zij namelijk voor de Queen of Pop en het liedje kwam later terecht op Madonna's album American Life. Ook werd ze bekend door het liedje It's Amazing van de Sex and the City The Movie-soundtrack. Verder waren haar nummers onder meer te horen in Desperate Housewives en Grey's Anatomy. Down To Earth heet het nieuwe album van JEM, oftewel 'met beide benen op de grond staan'. Heeft die titel ook wat te maken met de persoon JEM?

"Jazeker! Ik kan me daar wel in vinden. Toen mijn carrière in 2005 in een stroomversnelling terechtkwam na mijn succesalbum Finally Woken, wist ik eigenlijk niet goed wat er met me gebeurde. Ik dacht zelf dat ik gewoon een mooie plaat gemaakt had die redelijk verkocht, totdat die opeens opgepikt werd in Amerika. Het succes werd zo groot dat ik opeens van hot naar her werd gesleept, van het ene optreden naar het andere en van interview naar interview. Het ging zo goed in de VS dat ik daar ook meteen maar ben gaan wonen. Toch ben ik koste wat kost mezelf gebleven: met beide benen op de grond dus," aldus de zangeres wier warme stem best veel aan de Britse zangeres Dido doet denken. JEM vindt dat wel een compliment: "Ik vind dat ze mooi zingt en prachtige liedjes maakt. Daar wil ik dus best mee vergeleken worden."

Zonder label
De carrière van JEM nam dus een vlucht vanaf het moment dat haar muziek goed verkocht in Amerika. Maar succes is iets waar je nooit voor 100 procent op kan rekenen. Oftewel: zo goed als het nu gaat, zo snel kan het ook weer afgelopen zijn, ook voor JEM. "Het was erg jammer dat mijn platenmaatschappij me vanwege financiële problemen opeens dropte. Zo zat ik jarenlang zonder label en daar word je natuurlijk niet vrolijk van. Toch, als ik nu terugkijk, ben ik eigenlijk wel blij met wat er gebeurd is. Weet je waarom? Omdat ik in de afgelopen jaren alle dingen heb kunnen doen waar ik nooit aan toekwam. En niet te vergeten nieuwe dingen uitproberen die ik altijd al had willen doen!"

Film
Met dat laatste doelt JEM vooral op het maken van films. Niet verwonderlijk gezien de vele songs die ze al schreef voor bioscoopfilms en tv-series. "Ik ben gek op films. Wat dat betreft zit ik goed in Los Angeles, hét centrum van de filmindustrie. Ik kwam erachter dat mijn passie groter was dan ik dacht. Toevallig ontmoette ik Jesse Dylan, waarvan ik er later achter kwam dat hij de zoon is van de grote Bob Dylan. Dankzij zijn bemiddeling heb ik de video van mijn eerste single It's Amazing van het nieuwe album zelf mogen regisseren. Dat was natuurlijk helemaal te gek! Soms geloof ik echt dat we voorbestemd zijn in dit leven. Als ik niet door mijn platenmaatschappij op straat gezet was, dan was ik ook niet bij de film terechtgekomen." JEM weet dat ze niet alleen met muziek bezig wil zijn, maar met nog veel meer dingen. "Het lijkt me hartstikke leuk om zelf een film te regisseren. Misschien een spektakelfilm in de stijl van Starwars en Indiana Jones of misschien wel een 'serieuze' dramafilm. Wie weet wat de toekomst op dat gebied allemaal voor mij in petto heeft!"

Down To Earth
Maar JEM gaat nu eerst aan de slag met de promotie van haar tweede album. "Ik heb Down To Earth via een kleine platenmaatschappij opgenomen. Eigenlijk is het dat album dat al een paar jaar klaar lag, maar nog niet uitgebracht kon worden vanwege de problemen met mijn toenmalige maatschappij. Ook heb ik er wat mooie, nieuwe nummers aan toegevoegd. Ik ben erg blij met mijn nieuwe label. Het is zo'n kleine platenmaatschappij waar ik alle vrijheid heb om datgene te doen wat ik in mijn hoofd heb. Nu zat er niemand achter mijn broek aan om snel een album in elkaar te flansen. Ik moet zeggen dat dit erg inspirerend werkt." Ze spreekt enthousiast over haar nieuwe album, dat volgens haarzelf een mix van stijlen bevat. "Ik ben door allerlei muzieksoorten beïnvloed, van dance tot pop, rock en latin. Dat hoor je allemaal terug op deze nieuwe cd. Ik voel dat ik weer helemaal op de goede weg zit en heb ook heel veel inspiratie voor nieuwe muziek. Daarom denk ik dat er in 2010 wel weer een nieuw album van me uit gaat komen!"