Boekenweek 2009

Media door Redactie Ze.nl

Eh... TJIELP?
Het motto van 2009 is geïnspireerd op Jan Hanlo's gedicht De Mus uit 1958. Centraal staat het dier in de literatuur. Nee, we hebben het echt niet over de Kinderboekenweek! Denk maar aan klassiekers als Animal Farm van George Orwell of Moby Dick. Maar ook onze eigen Hollandse jongens gebruikten dieren als bron van inspiratie: Remco Camperts Dagboek van een poes en Mijn leven als hond van Martin Bril.

Cadeau
Wat de Boekenweek altijd extra leuk maakt is natuurlijk het boekenweekgeschenk, dit jaar geschreven door Tim Krabbé, bekend van Het gouden ei en De grot. Wanneer je voor minimaal 11,50 euro aan boeken koopt, krijg je zijn Een tafel vol vlinders cadeau.

Tips!
Heb je al helemaal zin in een fijn, versbedrukt stapeltje papier, maar nog geen idee wat je moet kiezen? Hier wat tips van de redactie! Klik op de titels om ze online te bestellen bij bol.com, want ook dan is het boekenweekgeschenk voor jou!

1) Extreem luid en ongelooflijk dichtbij - Jonathan Safran Foer
Oskar Schell is uitvinder, sieradenontwerper, amateur-entomoloog, francofiel, slagwerker, verwoed schrijver van fanmail, pacifist, archeoloog van Central Park, romanticus, Groot Ontdekkingsreiziger, juwelier, acteur (Yorick in de schoolvoorstelling van Hamlet), inconsequent veganist, verzamelaar van: zeldzame munten, vlinders die een natuurlijke dood zijn gestorven, Beatles-spullen, miniatuurcactussen en halfedelstenen. Hij is negen jaar.
Oskar heeft zijn vader verloren bij de aanslagen op het WTC in New York. In zijn vaders kledingkast vindt Oskar een vaas, en wanneer hij die per ongeluk laat vallen ontdekt hij een vreemd uitziende sleutel. Dan begint voor de jonge Oskar een zoektocht die hem door heel New York zal voeren, in een poging betekenis te geven aan de zinloze dood van zijn vader.

2) Tirza - Arnon Grunberg
De vrijheid mag lonken, maar liefst niet de hele dag wanneer de vrijheid uitsluitend tijdens de zomervakantie lonkt, is het leven al zwaar genoeg. Jörgen Hofmeester is vader van twee dochters en werkzaam voor een gerenommeerd bedrijf. Dankzij een uitgekiend financieel beleid woont hij op stand: bandeloosheid leidt tot rampen. Stilstand is voor Hofmeester de voorwaarde voor liefde en geluk. Loom houdt hij van zijn dochters. Dat zijn echtgenote hem ingeruild heeft voor een jeugdliefde op een woonboot en dat een gedeelte van zijn vermogen is verdwenen door malversaties van merkwaardige groepering die de wereldeconomie beheersen, het deert hem niet. Zolang hij maar van zijn kinderen mag houden. Maar op een avond staat zijn echtgenote weer voor de deur. En dan doet een man zijn intrede in het leven van Jörgen Hofmeester, een man die als twee druppels water op Mohammed Atta lijkt.

3) Ik stond laatst voor een poppenkraam - Lucie Mosterd
Als Maria op twaalfjarige leeftijd voor het eerst op de fiets naar de middelbare school vertrekt, zwaait haar moeder Lucie haar weemoedig uit. Haar kleine meisje wordt groot. Tegelijkertijd is ze blij voor Maria, die vol verwachting een nieuwe fase in haar leven begint. Wat Lucie niet weet, is dat Maria die dag al Manou zal ontmoeten, de loverboy die haar leven in een hel zal veranderen.

Al snel verandert Maria in een onhandelbare puber. Lucie dringt niet meer tot haar dochter door en komt er maar niet achter wat er met haar aan de hand is. De waarheid gaat dan ook ieder voorstellingsvermogen te boven. Manou heeft Maria veranderd in een willoze pop die alles doet wat hij zegt. Als Maria's betrouwbare knuffelbeer dringt hij binnen in Lucies gezin om vandaaruit de hechte band tussen moeder en dochter te doorbreken. Pas dan zal hij Maria helemaal in zijn macht hebben.

Lang beseft Lucie niet dat ze leeft in een toneelstuk dat Manou regisseert. Wanneer ze stukje bij beetje ontdekt wat er gaande is met haar dochter, dringt langzaam tot haar door wat haar rol moet zijn. Ze zal met Manou moeten strijden om het vertrouwen van haar dochter, voor het te laat is.

Lucie Mosterd is de moeder van Maria Mosterd, de schrijfster van het aangrijpende Echte mannen eten geen kaas, waarvan inmiddels 160.000 exemplaren werden verkocht. Eén ding is zeker: haar schrijftalent heeft Maria niet van een vreemde. Ik stond laatst voor een poppenkraam is het bloedstollende verslag van de strijd van een moeder om het leven van haar dochter.

4) Herfstlied - Simone van der Vlugt
Als journaliste voor de cultuurpagina van het Leidsch Dagblad heeft Nadine het prima naar haar zin, maar eigenlijk zou ze het liefst schrijfster worden. Net als ze erin slaagt een uitgever voor haar werk te interesseren, wordt Leiden opgeschrikt door de moord op een jonge vrouw.

Samen met haar collega's zit Nadine boven op het nieuws, waar ze steeds meer bij betrokken raakt. In haar privéleven loopt veel mis en als de vermoorde vrouw uiterlijk een sterke gelijkenis met Nadine blijkt te vertonen, kan ze de gebeurtenissen niet meer als toeval afdoen en beseft ze dat zij en haar zestienjarige dochter Mariëlle gevaar lopen... Vooral als de moordenaar meer slachtoffers maakt, die op de een of andere manier allemaal in Nadine's omgeving verkeren.

5) Slumdog Millionaire - Vikas Swarup
Een arme, nauwelijks opgeleide jonge man doet mee aan een Indiase televisiequiz en is de eerste deelnemer die alle vragen juist beantwoordt. Hij wint het duizelingwekkende bedrag van een miljard roepie. Geen wonder dat niemand gelooft dat een zo eenvoudig iemand over zoveel kennis beschikt en dat hij wordt gearresteerd op verdenking van fraude.

Na zijn arrestatie vertelt hij het meeslepende verhaal van zijn turbulente leven - een verhaal waarin de antwoorden op de quizvragen liggen opgeslagen.

In zijn roman vertelt Vikas Swarup het soms hilarische, soms gruwelijke levensverhaal van een slimme en vertederende jonge held, op zoek naar liefde en geborgenheid. Het boek is nu verfilmd door Danny Boyle, die eerder Trainspotting, The Beach en A Life Less Ordinary maakte. Slumdog Millionaire won de publieksprijs op het Toronto Film Festival en won maar liefst 8 Oscars.