Ouderwets bakkie leut in Delft

Eten door Eline

Het ouderwetse koffiehuis, gelegen aan de Oude Delft 133 vlakbij de Scheve Jan (de kenmerkende scheve kerktoren van Delft), is een begrip in de kleine stad. Al jaren zit in het pand aan de gracht een echte specialist in koffie  en broodjes. Kleyweg's Stads-koffyhuis is de plek waar mensen elkaar ontmoeten, vergaderen, feesten maar bovenal genieten van de gezellige sfeer en de smakelijke lunch die er wordt geserveerd. Hoewel ik al een tijdje in Amsterdam woon, kom ik hier toch regelmatig speciaal terug voor een fijne lunch met mijn moeder.

Het pandje is niet lang geleden flink gerenoveerd en bestaat grof genomen uit drie ruimtes, die ook afzonderlijk afgehuurd zouden kunnen worden. Bij binnenkomst ruik je de heerlijke koffiebonen, suist het cappuccinoapparaat non-stop en loopt de bediening in lichtblauwe polo's druk heen en weer. Het koffiehuis is elke middag tussen twaalf en twee afgeladen voor de lunch, en menigeen komt dan ook hoopvol binnen op zoek naar een plekje. Ondanks de drukte word je er altijd vriendelijk en goed geholpen.

Ook voor ontbijt of een middagpannenkoek kun je bij Kleyweg's goed terecht. De kaart is gevarieerd: zo heeft het koffiehuis standaard seizoenstips en maken ze gebruik van uit de omgeving gehaald biologisch brood, vlees en melk. De versgeperste sappen en de verschillende milk- en yoghurtshakes zijn dan ook erg aan te raden!

Verder vind je er warme broodjes, ambachtelijke hamburgers, omeletten in elke soort... voor elk wat wils. Mijn persoonlijke tip: het broodje Milano. Een warm broodje met tonijn, mascarpone en gorgonzola, afgemaakt met kappertjes en zongedroogde tomaatjes: jumjum!

Kleyweg's staat in de omgeving dan ook bekend als dé leverancier van Het Lekkerste Broodje van Nederland (georganiseerd door HoReCaVa). Vrijwel ieder jaar dingen zij mee met weer een ander verrukkelijk knapperig broodje vol gezonde lekkerheden, en niet zelden winnen zij die felbegeerde titel!  Zo heeft Helma Kleyweg afgelopen januari nog de tweede prijs gewonnen met haar Zalmsensatie: een bruin broodje met een sushi van gerookte zalm en zalmmousse, compleet met sla, alfalfa, ei en komkommercress. Dit heerlijke prijswinnende broodje kun je nu zelf ook proeven bij het Stads-koffyhuis.

Maar het heet niet voor niets een koffiehuis: voor dat bakkie troost moet je toch zeker hiernaartoe. Vergeet de Starbucks of Kiosk op het station met die troep in kartonnen bekers: bij Kleyweg's kun je genieten van de echte Delftse leut. In vele soorten en maten, geserveerd op een schoteltje met een toepasselijk koffiespreukje erop, krijg je hier versgemalen robuuste koffie. Een amandelkoekje en zakje bruine basterdsuiker ontbreken op geen enkel schaaltje.

's Zomers beschikt het koffiehuis van een heuse boot in de gracht evenwijdig aan de Oude Delft, waar de eendjes lief naast je zwemmen onder de grachtenbogen door. Kleyweg's Stads-koffyhuis is een echte aanrader als je een dagje Delft doet, lekker met je vriendinnen eens ergens anders wil lunchen, een leuke familielunch wilt of een vergaderruimte met sfeer zoekt. Reserveer dan wel tijdig. Leuke tip: wil je iemand verrassen met een lunch? Geef dan een 'cadeaubord' cadeau!

Voor meer informatie en route: www.stads-koffyhuis.nl .