Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Uit op Wereldvrouwendag!

Thema
De Wereldvrouwendag kent geen internationaal thema, maar wordt eigenlijk door ieder land naar eigen inzicht ingevuld. Wel leggen de Verenigde Naties in 2009 de nadruk op het bestrijden van geweld tegen meisjes en vrouwen.

Maar wat doe ik die dag?
Door het hele land zijn leuke en interessante workshops, lezingen en (film)voorstellingen bij te wonen. Op http://www.vrouwendag.nl vind je een compleet overzicht van al deze activiteiten, en kun je per provincie en plaats kijken wat er te doen is! Ze.nl doet een greep uit het aanbod!

Festival Vrouwenfilms - Assen
Dit tweedaags filmfestival vertoont op 7 en 8 maart tientallen films en documentaires waarin vrouwen of verhalen van vrouwen een belangrijke rol spelen. Ze.nl is benieuwd naar Kan door huid heen (met Rifka Lodeizen), waarin een geweldsdelict Mariekes leven verandert. Ze besluit de stad te ontvluchten en hoopt zo de ervaringen van zich af te kunnen schudden. De eenzaamheid en kou versterken echter haar angst en wraakgevoelens. Als de zomer komt en ze een nieuwe vriend krijgt, lijkt Marieke weer sterker te worden. Maar langzaam verliest ze de greep op haar leven. Deze film draait zaterdagavond om 20.25 uur. Voor het volledige programma surf je naar www.festivalvrouwenfilms.nl.

50 jaar Barbie - Amsterdam
Barbies 50e verjaardag wordt op Wereldvrouwendag gevierd in het Amsterdams Historisch Museum. Eerst is er een high tea met gesprekken over Barbie als rolmodel. Daarna wordt een vitrine geopend vol bijzondere Barbie-objecten. Daarin onder andere de eerste Barbie in Nederland (nog met tepels) en een Ken uit begin jaren zestig. Een Barbie-garderobe van zelfgemaakte kleertjes uit 1967 verschaft, in miniatuur, een speels inzicht in de mode van de sixties. Klik hier voor meer info. 

Benefietconcert Mama Cash - Amsterdam
Wereldvrouwendag wordt in The Waterhole in Amsterdam gevierd met een spetterend optreden, waarvan de entree, giften bij het toilet en 10 procent van de baromzet naar Mama Cash gaan. Mama Cash is een internationaal vrouwenfonds dat overal ter wereld, ook in Nederland, vernieuwende en taboedoorbrekende initiatieven van vrouwen, omdat zij gelooft dat de maatschappelijke verandering begint bij vrouwen en meisjes. De bands die deze avond spelen bestaan uiteraard alleen maar uit vrouwelijke bandleden! Because we girls rock!
Van 18.00 tot 22.00 uur in The Waterhole,  Korte Leidsedwarsstraat 49 in Amsterdam.

Women Unlimited 2009 - Amersfoort
Grenzeloos uitgaan op internationale vrouwendag! Voor deze tweede editie van Women Unlimited sluit de Amersfoortse 8 maart-organisatie aan om 'for women only' een bijzonder vrouwelijk manifest te presenteren. Zowel in De Lieve Vrouw als in de Observant wordt het podium opengesteld voor vrouwelijke muzikanten, cabaretiers (o.a. Hassan's Angels), danseressen en inspirerende persoonlijkheden. Check voor meer info deze site.

FNV Vrouwenfestival: Verwen je ambitie - Utrecht
Themacafés
Een moment voor jezelf? Bezoek dan het beautycafé. Behoefte aan een luisterend oor? Loop dan het coachcafé binnen. Op zoek naar een goed boek? Vast te vinden in het literatuurcafé.

Workshops
Actief aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling? Of aandacht schenken aan je ambitie? Bezoek dan een workshop met een thema van jouw keuze zoals 'Dress for Succes', 'Stratego voor vrouwen' en 'Wel of geen zelfstandig onderneemster?'

Talkshows
Laat je stem horen en geef je mening tijdens een van de talkshows. Ga samen met een talkshow host (onder andere Laila Abid) over actuele vrouwenthema's als 'Leven tussen het werken door' in gesprek met ervaringsdeskundigen, topvrouwen (onder andere Agnes Jongerius) en politica.

Informatiebazaar
Struin rond en neem een kijkje bij interessante vrouweninitiatieven (Vrouwenwoensdag, LOF), vrouwenorganisaties en de FNV-bonden. Doe bovenal lekker veel inspiratie op!

Voor het volledige programma op zondag 8 maart klik je hier!

(On)zichtbare vrouwen - Eindhoven
De dag begint met het succesvolle theaterstuk Van moeder op dochter. Dit theaterstuk is geregisseerd door Sara-Joan van der Kallen en was een groot succes op de multiculturele vrouwenmanifestatie "Wereldvrouwen verhalen... Van moeder op dochter". Elf vrouwen vertellen over hun moeders en andere vrouwen die een belangrijke rol in hun leven hebben gespeeld. Universele verhalen om te lachen en te huilen.
Na drie rondes waarbij de bezoekers steeds de keuze hebben uit diverse workshops, films en lezingen, wordt de dag afgesloten met een spetterend feest georganiseerd door MaLadies, en jonge groep actieve meiden. DJ Nadia en zangeres Chara-Z zorgen voor de swingende multiculturele muziek. Erbij zijn? Check deze site!