John Legend houdt vast aan normen en waarden

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Spijbelen voor John Legend

De negentienjarige Romana en ik ontmoeten elkaar op het Centraal Station in Amsterdam. Ze is behoorlijk zenuwachtig en kijkt me stralend aan. Ze is al jaren fan van John Legend: "Vroeger had ik posters boven mijn bed hangen, maar ik dacht dat ik ze er maar vanaf moest halen, nu ik negentien ben..." Twee jaar geleden heeft ze met haar beste vriend de laatste twee uur van school gespijbeld, om naar een signeersessie in Rotterdam te gaan. We moesten ons erg haasten om van Leiden naar Rotterdam te komen. Toen we aankwamen bij de winkel, was hij nét een half uurtje weg. Ik was ongelooflijk teleurgesteld en word er nog steeds mee geplaagd door mijn vrienden."

De zenuwen gieren door haar keel

Ordinary People

Dan is het de hoogste tijd om naar John te gaan. Heel relaxed ontvangt hij ons en feliciteert hij Romana. Met stralende ogen kijkt ze naar hem en stelt haar eerste vraag. "Jij zingt over Ordinary People, maar heel veel mensen geloven niet dat jij een 'doodgewoon' persoon bent. Zou jij eens een 'doodgewone dag' willen beschrijven?" John: "Ik ben dol op koken, ga veel naar films of bowlen. Ook ga ik vaak met vrienden uit eten. Wanneer ik op tournee ben, lees ik veel en kijk ik films. Ik ga wel eens uit, maar niet te vaak, want ik wil zo uitgerust mogelijk aan een show beginnen, anders kan ik niet mijn uiterste best doen. Uiteindelijk ligt mijn focus op het neerzetten van de best mogelijke show, ik ben geen toerist."

Trouwen met John Legend

De muziek van John Legend wordt overal gedraaid én overal voor gebruikt. Romana, zelf geen trouwplannen, vraagt zich af of John een tip heeft voor een opening song bij een bruiloft. "Ik weet dat Stay with you en So high van het album Get Lifted veel worden gedraaid. Ik weet niet of veel mensen het nieuwe album Evolver al ontdekt hebben, maar dan zou ik bijvoorbeeld This Time heel geschikt vinden. Persoonlijk vind ik I love you love heel erg mooi." John heeft zelf vooralsnog ook geen trouwplannen, maar hij heeft wel een vriendin. Van de media hebben ze niet echt last. "We maken er geen punt van. We gaan regelmatig naar publieke gelegenheden, zoals bijvoorbeeld de Oscaruitreiking, mensen zien ons samen, maar we worden niet achterna gezeten door paparazzi ofzo." Lachend: "In New York en LA merk ik meer van de paparazzi, maar ik ben daar weinig, dus krijgen ze de kans gewoon niet."

Geen groen licht voor John

Op het nieuwe album staat Green Light, een uitnodigend nummer met een clip waar John een mooie vrouw vraagt om hem mee te nemen voor de nacht. Wij vragen ons af wat en hij zou doen als hij één avond het 'groene licht' krijgt. John lacht: "Nou, in het nummer ben ik technisch gesproken vrijgezel. Maar ik heb een vriendin, dus weinig groene lichten voor mij." John is al sinds begin september op toernee. Hij ziet zijn vriendin niet heel vaak. "We zien elkaar eens in de week of eens in de twee weken. We missen elkaar lang genoeg om het spannend te houden."

Positief blijven

In korte tijd heeft John Legend een aantal keer mogen optreden voor Barack Obama. Voor John was het meest memorabele optreden tijdens de inauguratie van president Obama. "Er waren een miljoen mensen aanwezig, de hele wereld keek mee... dat was heel erg indrukwekkend. Je voelde de hoop en het optimisme die dag overal." Tijdens de huidige crisis is het van belang om positief te blijven, hoop te blijven houden. "Ja, het helpt wel om positief te blijven. Hoop en positiviteit is goed, maar uiteindelijk moeten er concrete stappen ondernomen worden. Het is nu aan Barack en bijvoorbeeld de leiders van de EU, India en China om de problemen op te lossen. Met hoop alleen kom je er niet."

John signeert

John wil de wereld mooier maken

John Legend is zijn artiestennaam. Legend blijkt uiteindelijk niet zo vreemd gekozen, wanneer John ons over zijn levensdoel vertelt. "Ik wil de wereld een beetje beter maken. Met alles wat ik doe, of ik nu nadenk over mijn muziek of met zakelijke beslissingen bezig ben: ik vraag me voortdurend af wat voor effect het heeft. Ik wil een grote impact hebben op de wereld. Dat heb ik al sinds mijn kindertijd. Ik wil legendarisch zijn, ook na mijn dood. Ik denk dat veel mensen dat hebben, dat veel mensen herinnerd willen worden na het overlijden. Ik bedoel daarmee: iedereen wil nog herinnert worden na het overlijden. Voor veel mensen is het geloof in God het antwoord op die onsterfelijkheid. Men is onzeker over wat hen te wachten staat en zoekt steun in het geloof, zelfs al kunnen ze het niet bewijzen. Ik geloof dat religie niet bestaat uit antwoorden, maar uit een heleboel vragen. Ik heb dat op die manier niet zo nodig, maar ik heb wel een enorm moraal besef. Ik haal de kracht uit mezelf, houd me aan mijn eigen normen en waarden. Uiteindelijk moeten we erin geloven dat we ons leven zoals wij denken dat het juist is. Zo vul ik in elk geval wel mijn leven in."

Een kort, maar inspirerend gesprek. Ook Romana zat met grote ogen te luisteren. Na het interview lopen we weer richting Centraal Station en genieten nog even na. Romana: "Ik vond het echt geweldig. Ik heb al kaartjes voor het concert vanavond en het wordt nu vast nog mooier. Ik heb soms niet eens geluisterd naar wat hij zei, ik kon alleen maar denken: 'Ik zit naast John Legend, dit verhaal vertel ik ooit aan mijn kinderen en kleinkinderen...' "

Vrouw.nl heeft ook in het hotel gelogeerd waar John verbleef. Zie ons verslag.