Interview: LadyLau!

Media door Saar

Muziektherapie en coaching
Laura is opgeleid tot muziektherapeute, een beroep dat vaak bestempelt wordt als 'zweverig'. Dit terwijl muziektherapie eigenlijk heel praktisch en direct is: je hoeft geen instrument te kunnen spelen of een muzikale opleiding hebben gehad. Wel is het handig dat je feeling met muziek hebt, daar wordt immers mee gewerkt. Muziek wordt gebruikt als metafoor, oefensituatie en als experimenteermiddel. Het gaat direct voorbij het verstandelijke, rechtstreeks naar de emotie. Tijdens het spelen ziet Laura veel gevoelens passeren; van frustratie en opperste blijdschap tot schaamte of trots. Soms gaat ze hier in een gesprek dieper op in, af en toe is het ervaren van het spel of het samen luisteren voldoende. Bij het coachen van teams let Laura vooral op de manier waarop mensen samenspelen en contact maken. Vervolgens gaan ze aan de slag met het uitproberen van verschillende rollen, in de hoop dat men aan het eind van de dag denkt: "Hier kan ik morgen gelijk mee aan de slag!"  Zo begeleidt Laura mensen bij het zetten van een nieuwe stap in hun loopbaan, anderen bij het leren om te gaan met vastgeroeste patronen of om een ruzie op het werk op te lossen. Laura werkt veel met andere coaches, waarmee ze nieuwe en creatieve vormen van coaching onderzoekt en ontwikkelt. Denk bijvoorbeeld eens aan speedcoaching, avatarcoaching, dark room coaching en verschillende vormen van e-coaching.

Senses
Begin 2008 schreef Laura een nummer, 'Senses', waarin ieder zintuig beschreven wordt. Langzaamaan groeide het idee om rondom dit nummer een album te maken, maar het lukte niet om een goede structuur te vinden. Een vriend adviseerde om het nummer in vijf stukken te knippen en vervolgens voor elk zintuig een apart nummer te schrijven. Mét succes: een introductie en afsluiting werden toegevoegd en de grote lijnen van het album stonden vast. Het idee voor dit thema ontstond doordat Laura, onder andere in haar werk, merkte dat veel mensen zich erg focussen op één zintuig, bijvoorbeeld het verstand. Ze lijken te vergeten dat de overige vier zintuigen ook veel invloed hebben op je doen en laten. Daarnaast ontstaat er al snel verwarring wanneer een auditief ingesteld persoon met een visueel ingesteld iemand in gesprek gaat. Men luistert niet goed naar wat de ander echt bedoelt. Deze spraakverwarring vormt het begin van het album: aan het einde komen alle zintuigen samen in een nummer dat beschrijft hoe je een ervaring op en top kunt beleven. Door open te staan voor de signalen die ál je zintuigen je geven, en heel bewust te genieten van kleur, geur, smaak, textuur en geluid. Om dichtbij het gevoel van de luisteraar te komen, schreef Laura afgelopen zomer een wedstrijd uit. De opdracht was een ontwerp voor haar album-omslag te maken. Vervolgens kon iedereen, online, zijn stem uitbrengen op de ontwerpen. De meeste stemmen gingen naar de Noor Andreas Ravnestadt, wiens afbeelding als basis diende voor het design van de cd-cover.

Dromen
Wanneer Laura vooruitblikt, hoopt ze mensen vanuit haar passie te kunnen blijven stimuleren en inspireren om het beste uit zichzelf te halen. Haar boodschap voor de bezoeksters van Ze.nl is dan ook: neem het heft in eigen hand en laat de dingen los die je jezelf doen tegenhouden. Voel het leven en maak het bewust mee, in plaats van dat het je 'overkomt'.

Dat Laura haar boodschap 'leeft' is duidelijk, ze geniet ervan om live op te treden (bijvoorbeeld op IJsselpop, Gluren bij de Buren en Kultjurloop) en contact te maken met de mensen die naar haar muziek komen luisteren. Een van haar wensen is ooit op te treden met een orkest, zoals het Metropole Orkest. Dit heeft voor haar een bepaalde magie, een prachtig vol geluid. Ook zijn er diverse muziekprojecten waar ze graag meer mee wil doen en artiesten waar ze -nog eens-  mee zou willen samenwerken. Eén grote droom is in ieder geval al uitgekomen: Laura's eerste album, Sense, is een feit. Vanaf 20 februari kan haar verhaal door iedereen gehoord worden.

Sterke wil
Op haar dertiende begint Laura interesse te ontwikkelen voor muziek, in 2006 brengt ze haar eerste demo EP1 uit. Er volgen enkele inspirerende samenwerkingen en optredens. Hiernaast is Laura bezig met internationale studioprojecten via internet. Deze projecten lopen vooral via MySpace en verschillende fora,  waar ze andere muzikanten leert kennen. Zij zoeken naar zangers, Laura naar nieuwe ervaringen en manieren om muziek te maken. Bestanden die thuis worden opgenomen, worden uitgewisseld via internet; zodoende ontstaan nieuwe nummers. Er zijn nog geen nummers uitgebracht, maar er zijn wel enkele projecten in ontwikkeling.
Op het podium overdrijft LadyLau, een koosnaampje dat haar ouders voor haar gebruikten toen ze klein was, graag en is ze een ware diva. In het dagelijks leven is Laura wat rustiger en verstandiger, al zorgt de nodige adrenaline voor flink wat pit. Dit zie je terug in haar muziek: Laura durft te experimenteren, soms kan ze erg overdrijven in een nummer door situaties flink op te blazen. Aan de andere kant vind ze het ook heerlijk om heel zuiver haar gevoel neer te zetten en dit te laten versterken door de muziek. Ze begint vanuit een tekst, maar de muziek ondersteunt en versterkt het verhaal dat ze wil overbrengen.

Wat ons betreft slaagt ze hier goed in, Laura weet al onze zintuigen te raken. Wanneer ik luister naar mijn 'Sixth Sense', voorspel ik: van LadyLau gaat nog veel gehoord worden!

Meer info over Laura
Persoonlijk: http://www.mindz.com/profiles/Laura/blogs/Laura_Weblog
Muziek: www.ladylau.com