Carnaval: feest en flirten!

Vrije tijd door Aefke

Van oudsher is carnaval een eetfestijn, omdat het de laatste mogelijkheid was zich te buiten te gaan voor de vastentijd, waarin mensen zich beperkten tot het hoogst noodzakelijke. Het carnavalsfeest wordt in Nederland vooral in Noord-Brabant en Limburg gevierd. Daarnaast zijn er ook in de katholieke delen van Zeeuws-Vlaanderen, Twente, West-Friesland en Salland, Zuid-Beveland en in de overwegend hervormde Achterhoek carnavalsfeesten. In de Randstad, (de Bollenstreek) wordt ook 'gecarnavald'.
 
Als klein meisje vond ik  het al heerlijk om me te verkleden. De grote verkleedkist werd geregeld omver getrokken door mijn zusje en mij en altijd kregen we ruzie om die prachtige, gele prinsessenjurk. Als kleuters gingen we als kleine Chineesjes verkleed om te carnavallen. We smeerden met schmink en zetten de meest rare pruiken op. Op zich ben ik nu volwassen, maar het verkleden blijft leuk. Of het nu themafeesten zijn, partijtjes waar een act opgevoerd moet worden of carnaval... Ik vind het heerlijk. Natuurlijk is het zo dat de alcohol in deze dagen rijkelijk vloeit. Iedereen weet de bar goed te vinden en er wordt volop geflirt.

Vorig jaar werd het Maastricht. Anouk, mijn grote carnavalsvriendin, en ik spraken af er samen naartoe te gaan om volop te feesten. Als ooit-Achterhoekers keken we onze ogen uit. Wat een prachtige wagens en wat was iedereen schitterend verkleed. Enigszins beschaamd over onze outfits wurmden we ons door het publiek. Anouk had als echte toiletjuffrouw een schaaltje met snoepjes en kleingeld bij zich en trok de volle aandacht aan de bar. Ik had me voor de gelegenheid wederom in mijn Heidi-pakje gehesen. Want carnavallen is leuk, maar om daar ieder jaar een nieuwe outfit voor aan te schaffen... Dat toch net niet.

Je kunt het zo gek niet bedenken, wat we allemaal tegen kwamen in Maastricht. Piet Piraat, mannelijke Heidi's, clowns, Jomanda, sexy politie-agentes (oei! koud!) of Peter Balkenende. Ze kwamen allemaal met 1 doel: feesten en flirten.

We houden er zo van. Carnaval. Een dagje feesten en flirten. Want daar komt het toch op neer. Het feit dat ik alleen cola light en water drink, trok ook de volle aandacht. In sommige kroegen is er alleen maar bier te krijgen, want dat is toch het vocht dat de gemiddelde carnavaller met volle teugen naar binnen giet. Meer dan één keer werd ik ter verantwoording geroepen omdat ik fors afweek van de carnavalsnorm, maar eigenlijk maakt dat het alleen maar leuker.

Dit jaar wordt het geen Maastricht. Vanuit Utrecht is het toch al snel twee uur reizen en we besteden die tijd liever aan het hossen tussen alle feestgangers dan dat we in de trein zitten. In Den Bosch wordt ook volop carnaval gevierd en daar komen we uiteindelijk toch voor. En wat we aantrekken? Het wordt waarschijnlijk weer een Heidi-pakje en een toiletjuffrouw-outfit. En daar is de lol niet minder om.
 
Carnavallen? Van zaterdag 21 februari t/m dinsdag 24 februari is het groot feest in het zuiden!

Doe jij aan carnaval of gruwel je ervan?