Chilling!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Chilling!

is een bundel van columns die eerder zijn verschenen in het NRC Handelsblad in de periode van november 2005 tot september 2008. Dat de vrijheid van meningsuiting geen vanzelfsprekendheid meer lijkt te zijn, is de terugkerende rode draad in haar columns of voert de boventoon in deze columns. Fundamentalistische en populistische politieke leiders bepalen de regels en dat is een schop tegen het zere been van Elsbeth Etty. Denk aan Christelijk politica die hun geloofsovertuiging in reageerakkoorden terug willen zien, een waterstofperoxide verslaafd politicus die tegen de vrijheid van godsdienstuiting is.

Volgens Elsbeth Etty dienen alle beperkingen van de vrijheid van meningsuiting die niet strikt noodzakelijk zijn in een democratische samenleving, zoals het verbod op smalende godslastering, te worden afgeschaft. Datgene waar we naar moeten streven, is een morele overeenstemming over de individuele vrijheden. De vraag blijft natuurlijk, welke beperkingen van de vrijheid van meningsuiting zijn niet strikt noodzakelijk?

Deze vraag wordt niet beantwoord in Chilling! en dat is ook niet het doel van de bundel. Chilling! bestaat uit een aantal pittig geschreven columns die tot nadenken aanzetten. Bij actuele politieke situaties worden kritische vraagtekens gezet of ze worden vergeleken met het verleden waar, moge duidelijk zijn, de nodige fouten zijn gemaakt. De bundel is er niet een die je snel uit hebt, mede door het moeilijke taalgebruik en de overpeinzingen die het oproept, maar dat is exact wat Etty beoogt. Ondanks de trots op onze driekleur, dient te allen tijde de rede hoog in het vaandel gehouden worden.


Chilling!
Elsbeth Etty
271 bladzijden
Uitgeverij Balans
ISBN: 9050189547