Het beste van 2008

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

2008 was ook het jaar van de nieuwe - vooral vrouwelijke - muzikale talenten. De nog maar zestienjarige Gabriella Cilme scoorde met haar pittige Sweet about me een megahit. Voor de Amerikaanse folk-zangeres en songwriter Colbie Caillet begon haar grote succes op My Space. Kort daarna bracht ze - met behulp van haar vader die producer is - haar eerste album uit. Zangeres en songwriter Duffy wordt qua stem vaak vergeleken met Dusty Springfield en Amy Winehouse. Zij bereikte met haar monsterhit Mercy moeiteloos een eerste plaats in de Nederlandse top 40 en wordt als groot aanstormend talent beschouwd. Op het moment dat Leona Lewis in 2006 de Britse versie van X-factor won, was haar carrière niet meer te stuiten. Met het gevoelige nummer Bleeding love, bestormde Leona de hitlijsten. Dat deze genoemde dames geen ééndagsvliegen zijn, hebben zij al bewezen door na hun eerste hit met een succesvolle opvolger te komen.

Ook artiesten die hun naam al lang en breed gevestigd hebben, zijn natuurlijk terug te vinden op deze veelzijdige cd. Wat dacht je van Coldplay, Madonna, Alicia Keys, Rihanna, Pink en Enrique Iglesias, om maar wat te noemen. Dat een grootheid als Madonna niet te beroerd is om een relatief onbekende collega een duwtje de goede richting op te geven, blijkt uit het feit dat de carrière van zangeres Katy Perry een vlucht nam, toen Madonna één van haar nummers als favoriet betitelde. De rest is geschiedenis. I kissed a girl and I liked it, domineerde wereldwijd de hitlijsten in de zomer van 2008. En wat te denken van de twee Amy's die met Valerie en This is the life, maar liefst een half jaar in de lijsten hebben gestaan!

Zangtalent van eigen bodem laat zich ook niet onbetuigd op deze cd. Nick en Simon, Jan Smit, BlØf, Gerard Joling en Jeroen van der Boom tekenden voor de Nederlandstalige hits. Maar ook voor de Engelstalige artiesten was 2008 een topjaar! Denk aan Alain Clark die met Father and friend groot succes had en ook Ilse de Lange bracht een Incredible album uit. En wat betreft de brabantse Idols winnares Nikki? Zij heeft ook niets te klagen over het succes van haar debuutsingle Bring me down.

Het voert te ver om alle nummers op deze cd te noemen, maar neem van mij aan dat het een indrukwekkende lijst is. Deze cd heeft werkelijk voor ieder wat wils en voor sommigen onder ons - including me - zelfs heel veel.

Afbeelding verwijderd door redactie
Hitzone 2008 Best Of
Various Artists
EAN:0600753128794