Heerlijke Surinaamse Maizenakoekjes

Eten door Jo-Anne

Maizenakoekjes, of hoe de bevolking van Suriname het noemt: Gommakoekjes, zijn de bekendste en lekkerste koekjes uit Suriname. 'Gomma' betekent lijm of stijfsel, de koekjes kunnen soms droog maar oh zo lekker zoet zijn. De koekjes zijn daarom heerlijk bij een kopje thee. Ze zijn zeer verslavend en in een mum van tijd heb je een heel koekjesblik maizenakoekjes weggewerkt!

Pak je bloemetjesschort er maar bij, want wij gaan lekker kokkerellen in de keuken!

 Wat heb je nodig:
- 200 gr maizena
- 125 gr roomboter
- 125 gr witte bastardsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 ei
- gekleurde suikermuisjes

Hoe maak ik het klaar:
Verwarm je oven op 180 graden. Mix een ei, boter en suiker goed door elkaar. Voeg daarna vanillesuiker toe en blijf goed roeren totdat de suiker helemaal is opgelost. Het is belangrijk om tijdens het roeren beetje bij beetje maizena toe te voegen. Je krijgt nu een zacht wit deeg, maar zorg er wel voor dat het deeg een beetje vast en niet te hard is. Vervolgens rol je kleine bolletjes van het deeg en plaats deze op een beboterde bakplaat. Druk de kleine bolletjes aan de bovenkant even plat met een vork, hierdoor ontstaat er een mooi figuurtje aan de bovenkant. Strooi er daarna wat gekleurde suikermuisjes overeen. Bak de koekjes ongeveer 20 minuten tot een half uur in de oven. Zorg  er wel voor dat de koekjes niet bruin worden, maar hun mooie witte kleur behouden.

Handige tips:
- Plaats de deegrolletjes niet te dicht op elkaar op de bakplaat. Tijdens het bakken worden ze namelijk groter.
- Als je mooie vormpjes wilt krijgen, kun je in plaats van een vork een schietpistool of spuitzak gebruiken.
- Maizenakoekjes kunnen erg kruimelig zijn, voeg daarom 50 gram custard toe. Het enige nadeel is dat je koekjes er niet wit maar geel uit komen te zien.

Begin je al te watertanden? Haal die keukenprinses in je dan naar boven en maak iedereen verslaafd aan je home-made Surinaamse Maizenakoekjes!