Nationale Restaurant Week 2009

Eten door Rianne_S

Een chique locatie voor een feestelijke gelegenheid; we vieren namelijk de aftrap van de vijfde editie van de Nationale Restaurant Week. Het fenomeen is in twee jaar enorm gegroeid, van 25 deelnemende restaurants in Amsterdam, tot 660 deelnemende restaurants door het hele land, waaronder 36 restaurants met 1 of 2 Michelin- sterren.

De man achter...
Even wat aandacht voor de geniale man die de Restaurant Week in Nederland geïntroduceerd heeft. Dat is namelijk Jeroen van den Brink (34). In 1998 startte hij als student de website Diningcity.nl, de eerste Nederlandse online restaurantgids. Er nog geen idee van hebbend dat het bedrijf elf jaar later ook vestigingen in Antwerpen, Rome, Parijs, Dubai, Hongkong en Singapore zou hebben. In 2007 organiseerde Jeroen de allereerste Restaurant Week, om meer naamsbekendheid voor Diningcity.nl te krijgen. Toen werden er in totaal 10.000 couverts aangeboden, die tot Jeroens grote verbazing binnen 3,5 uur uitverkocht waren. Jeroen en zijn Diningcity-buddies waren flabbergasted en besloten het een half jaar later een stuk groter aan te pakken. En zo is het op het punt gekomen dat er dit jaar van 2 t/m 8 maart maar liefst 250.000 mensen een avondje culinair kunnen gaan genieten in elke provincie van Nederland.

De Restaurant Week?
Een ongekend succes dus! Voor degenen die het concept van de Restaurant Week nog niet kennen: tijdens deze week krijg je de kans om voor slechts 25 euro drie gangen te eten bij toprestaurants. Voor een 3-gangen lunch betaal je 20 euro. Per Michelin-ster wordt er 10 euro toeslag gevraagd. Nog geen geld! Wanneer krijg je nou de kans om voor 35 euro te dineren in een sterrenrestaurant? Helaas is die kans zelfs tijdens de Restaurant Week nog klein... Door acties krijgen bepaalde mensen voorrang. Om een plekje in een sterrenrestaurant te krijgen moet je dus wel heel erg mazzel hebben. Maar gelukkig zijn er nog veel meer chique restaurants, waar je anders ook niet zo snel naartoe zou gaan.
Jeroen maakt er een gewoonte van om elk jaar iets nieuws te introduceren. Het nieuwtje van dit jaar: voor 25 euro word je in een limousine inclusief champagne naar je restaurant gebracht én weer opgehaald aan het einde van de avond. Klein nadeeltje... deze prijs is berekend op 8 personen.

Pers kick-off, mjammie!
Tijdens de kick-off in het Amstel Hotel krijgen wij al flink de smaak te pakken. De champagne waarmee we proosten op de aftrap is goddelijk, net als de wijnen die volgen. En dan de amuses van de zes aanwezige sterrenkoks, onder wie Roger Rassin van La Rive... Parelhoen met gepofte knoflook, kalfswang met lever, oesters en allerlei andere heerlijkheden die er uit zien als kunstwerkjes mogen we tot ons nemen. Met als afsluiting een dessert bestaande uit een combinatie van allerlei vormen van witte chocolade. In één woord: Mmmm...

En nu vliegensvlug naar Restaurant Week om te reserveren! Heb jij al een tafeltje geboekt?