Terri Jentz - Vals paradijs

Media door Susanne

In het boek Vals paradijs beschrijft debuterend schrijfster Terri Jentz haar zoektocht naar de man die haar in 1977 bijna had vermoord. Met angstaanjagend veel details doet ze verslag van haar speurtocht en vertelt ze haar verhaal.

In 1977 gaat de twintigjarige Yale-studente samen met haar vriendin Shayna Weiss (een pseudoniem) op fietsvakantie dwars door Amerika. De tocht gaat goed, de meiden maken vrienden en vinden het heerlijk om telkens hun uithoudingsvermogen te testen. Maar dan gaat het helemaal fout. In een klein plaatsje in Oregon kamperen de meiden in een tentje op een verlaten dagcamping. Officieel mogen ze daar niet slapen, maar de studentes zijn moe en ze kunnen niet voor het donker bij een echte camping zijn. Daarom besluiten ze toch maar te blijven, want wat kan er nou fout gaan?

Die nacht rijdt er een pick-up over de tent heen en vervolgens begint de bestuurder op de meiden in te hakken met een bijl. Even plotseling als dat hij is gekomen, verdwijnt de man in de nacht. Shayna ligt bewusteloos met ernstige verwondingen op het gras, maar Terri is nog net bij kennis. Ondanks haar twee gebroken armen lukt het haar om hulp te halen en zo redt de jonge studente het leven van haarzelf en haar vriendin.

Na dit vreselijke voorval is de vriendschap van Terri en Shayna nooit meer hetzelfde geworden. Terri wordt overspoeld door herinneringen aan de bewuste avond, maar Shayna leidt aan geheugenverlies en wil niets weten van wat er toen is gebeurd.

Terri en Shayna verliezen elkaar uit het oog en Terri doet haar best om een zo normaal mogelijk leven te leiden, maar in 1992 beseft ze dat ze de traumatische gebeurtenissen uit haar verleden pas kan verwerken als ze teruggaat naar Oregon om daar op zoek te gaan naar antwoorden op al haar vragen. Wanhopig gaat ze, vijftien jaar na het moment dat ze het liefst wil vergeten, op zoek naar de man die haar bijna vermoord heeft. Acht jaar lang praat ze met iedereen die ook maar een beetje betrokken was bij het ongeval. Mensen van de politie, de krant en ooggetuigen. Ook spreekt Terri met familie en vrienden van de verdachte en de echte dader. Ze ontdekt dat de mensen van de politie veel te weinig aandacht aan het incident hebben besteed, en dat het onderzoek is afgesloten na een valse bekentenis. Gelukkig staat het ongeluk nog in het geheugen van veel mensen gegrift en komt Terri langzaam maar zeker achter de antwoorden op haar vragen.

Vals paradijs is een angstaanjagend boek. Het staat vol met vreselijke details, en andere dingen die je niet durft te geloven. Toch is alles wat in het boek staat waar en dat is ook de reden waarom het boek zo interessant is. Je wilt gewoon weten wat er is gebeurd. Terri Jentz bouwt in het begin van het boek de spanning heel erg op om zo lang mogelijk te wachten met het beschrijven van haar herinneringen aan die nacht in 1977. En als je daar eenmaal aankomt, moet je het verslag toch wel een aantal keer lezen om het werkelijk te bevatten. Dat iemand zo iets vreselijks kan doen.

Een nadeel van dit prachtige boek is dat het op sommige stukken erg langdradig is. Soms worden de details te veel en raak je het overzicht kwijt. Dit boek, 560 pagina's dik, is echter wel een aanrader. Terri Jentz is iemand met een verhaal dat gehoord moet worden.

Vals paradijs
Terri Jentz

ISBN: 9024522471
Prijs: 22,50
Uitgeverij: Luitingh