Interview: schrijfster Judith Visser

Media door Jet

Judith Visser, die in 2006 de prostitutiewereld op haar kop zette met de controversiële roman Tegengif, maakte onlangs haar thrillerdebuut met Stuk. Stuk verscheen in november, kreeg veel lovende recensies (onder andere op Ze.nl) en inmiddels is de derde druk al verschenen. Het gaat dus goed met de 30-jarige Rotterdamse. Judith omschrijft zichzelf als een groot dierenliefhebster die zich naast het schrijven van haar boeken graag bezighoudt met haar twee honden en een passie heeft voor paardrijden. Ze is verslingerd aan de muziek van Elvis Presley ("De enige muziek die ik tijdens het schrijven kan aanzetten zonder dat het me afleidt.") en heeft zich een paar maanden geleden verloofd met haar vriend Michael...

Heb je altijd al schrijfster willen worden? Of had je een andere droom als jong meisje?

"Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren, maar ik was vroeger niet van plan om er mijn beroep van te maken. Ik dacht altijd dat ik politiehonden zou gaan opleiden, of blindengeleidehonden trainen. Dat trok me heel erg, ik heb van nature een goede connectie met honden. Maar je mag eigenlijk niet echt een band met zo'n hond krijgen, want uiteindelijk moeten ze naar hun uiteindelijke bestemming, en dat leek me moeilijk, dus dat ging niet door. Mijn tweede plan was om dierenartsassistente te worden, maar ook dat ging niet door (teveel met dood te maken, dat ligt mij niet goed). Uiteindelijk ben ik Voedingsleer gaan studeren en had ik als doel een eigen praktijk te beginnen als Voedingsconsulente, maar juist toen ik daar concrete plannen voor begon te maken kwam het idee voor Tegengif (mijn debuutroman) in me op. Ik heb er toen voor gekozen om me daar op te storten en de rest is geschiedenis... haha."

Weet je nog wat het eerste echte verhaal is dat je hebt geschreven en waar dat over ging?

"Hmmm, ik schrijf al sinds mijn vierde. Mijn eerste verhaal ging geloof ik over een paard dat een geest was en dat alleen maar door één bepaald meisje gezien kon worden. Ik weet nog dat mijn moeder er heel enthousiast over was, haha. Volgens mij heeft ze het zelfs nog ergens bewaard."

Hoe gaat nou eigenlijk: het proces van een boek schrijven?

"Het begint met een idee in mijn hoofd. Dit idee laat ik rijpen, zodat het kans krijgt een begin, midden en eind te krijgen. Zodra ik dat goed in mijn hoofd heb zitten, schrijf ik het in het kort op. Een soort samenvatting. En van daaruit ga ik het uitwerken, komen er scènes, hoofdstukken, enz. Uiteindelijk ontstaat er een 'eerste versie' van het manuscript en daar blijf ik dan aan werken tot ik er tevreden over ben. Gemiddeld heeft een manuscript zo'n tien versies voordat ik het inlever bij de uitgeverij."

Waar haal je de inspiratie vandaan om boeken te schrijven?

"Het zijn dingen die op de één of andere manier indruk op me maken en me bijblijven. Dat blijft dan ergens steken in mijn hoofd en vervolgens ontstaat daar een idee uit voor een boek. Tenminste, dat denk ik. Ik weet het eigenlijk niet precies. Ik ga in ieder geval nooit bewust op zoek naar een onderwerp voor mijn boek, het komt gewoon in me op. En als het me aanspreekt dan ga ik ermee aan de slag. Ik zal wel altijd proberen om originele boeken te schrijven, niet iets dat al talloze malen eerder is gedaan."

Hoe zou je je eigen schrijfstijl omschrijven?

"Heel intensief. Ik schrijf in de ik-vorm en gebruik de methode van 'method-writing', dat houdt in dat je tijdens het schrijven volledig in de huid kruipt van je hoofdpersoon. Ik voel als het ware wat mijn hoofdpersoon voelt. Dat is soms best pittig. Maar het werkt voor mij goed. Ook vind ik research belangrijk, je moet wel weten waar je het over hebt."

Het lijkt me best lastig om elke dag uren achter elkaar te schrijven. Heb jij hier moeite mee en hoe blijf je jezelf motiveren?

"Ik heb fases. Er zijn weken waarin het geweldig gaat en ik de hele dag als in trance aan het schrijven ben, en er zijn weken dat het gewoon niet lukt. Dat ik de hele dag op Hyves of Google rondstruin of te lang met mijn honden in het park blijf hangen in plaats van terug naar huis te gaan en de laptop te openen. Momenteel zit ik gelukkig in een goede fase en dat is gunstig, want mijn nieuwe boek moet geschreven worden!"

Een nieuw boek? Wanneer kunnen we die verwachten?

"Ik ben er al hard aan bezig. Hij zal verschijnen in september van dit jaar. Ik moet het manuscript over een paar maanden af hebben, dus ik heb het momenteel erg druk! Ik kan er nog niet teveel over verklappen, maar het wordt mijn spannendste boek tot nu toe!"

Momenteel ligt je boek Stuk in de winkel. Stuk gaat over een onzeker meisje dat vreselijk gepest wordt en een fatale beslissing neemt. Een behoorlijk heftig verhaal dus... Hoe ben je op het idee van dit boek gekomen?

"Ik had het idee voor Stuk al toen ik Tegengif nog maar net af had. Dat er toch eerst nog een ander boek (Tinseltown) is verschenen voordat ik me op het schrijven van Stuk toelegde, is omdat Stuk zo'n heftig boek is. Ik moest er echt mentaal klaar voor zijn om het te kunnen schrijven. Het idee is op een bijzondere manier ontstaan: het zat ineens in mijn hoofd. Bijna bovennatuurlijk, haha. Maar het uitwerken ervan bleek behoorlijk pittig: door de gedachtegang van Elizabeth en wat zij allemaal te verduren krijgt in het boek, werd ik soms zelf erg down. Maar ik ben blij dat ik het boek geschreven heb, want ik krijg er ongelooflijk veel reacties op van mensen die er echt door zijn geraakt. Veel jonge meisjes ook, bijvoorbeeld meisjes die zelf gepest worden of meisjes die met anorexia worstelen. Ik geef altijd iedereen die mij mailt (via e-mail of Hyves) een persoonlijk antwoord."

Wat zou je willen zeggen tegen al die meiden (net als Elizabeth) met een negatief zelfbeeld?

"Besef dat iedereen uniek is. Je bent mooi op je eigen manier! Wees blij dat je anders bent dan anderen, dat is wat jou bijzonder maakt en zodra je dit zelf kunt zien zul je zien dat het ook door anderen wordt opgemerkt. Benadruk je sterke punten en als je in de spiegel kijkt, glimlach dan eens naar jezelf. Je verdient het. En vooral: trek je niets aan van al die bullshit in de media over al die zogenaamd 'perfecte' vrouwenlijven. Er bestaat niet zoiets als slechts één soort perfectie, en al helemaal niet als het gaat om bijvoorbeeld een uitgemergeld lijf met siliconenborsten. Iets onnatuurlijkers bestaat bijna niet. Vrouwen zijn er in alle soorten en maten en dat is juist wat ons zo mooi maakt! Wees trots!"

Dat is een erg mooi advies. Heb je ook nog een goede tip voor beginnende schrijvers?

"Blijf vooral veel schrijven en ook lezen. Van veel lezen leer je hoe het wel en niet moet en welke stijl jou het meeste aanspreekt. Stuur niet te snel iets op naar een uitgever, maar zorg er eerst voor dat je zeker weet dat dit het beste is wat je in je hebt. En onderschat het niet. Veel mensen hebben een romantisch beeld van schrijven, maar het is vooral ook hard werken. Iedere dag opnieuw gaat de computer aan en moet je aan de slag, en als het eenmaal af is ben je vaak maanden bezig met het herschrijven, schrappen en schaven van je tekst. Daar moet je wel zin in hebben."

Heb je nog andere ambities naast schrijven?

"Ik wil me vooral blijven toeleggen op het schrijven van mijn boeken. Tot nu toe is er ieder jaar een nieuw boek van me verschenen en ik ben van plan dat zo lang mogelijk vol te houden. Ook zou ik het geweldig vinden om vertaald te worden en in andere landen te worden uitgegeven. Maar ik wil me ook graag inzetten voor hulp aan dieren en voor dierenrechten. Ik doe dat nu al financieel, maar in de toekomst zal ik het ook op andere manieren gaan doen."

Is schrijven je fulltime bezigheid of heb je ook nog ander werk?

"Schrijven is mijn beroep, ik heb er geen ander werk naast. Gelukkig niet, want dan zou ik in serieuze tijdnood komen, haha. Mijn nieuwe boek moet af!"

Wij zijn ontzettend benieuwd naar het nieuwe boek van deze leuke schrijfster! Eén ding is zeker: we houden haar goed in de gaten...

Benieuwd geworden naar Stuk? Bestel het boek hier online!