De vrouw achter Obama

De maatschappij door Renee

Wie is de nieuwe first lady?
Michelle, 45 jaar oud, werd op 17 januari 1964 geboren in Chicago. Ze studeerde aan de Princeton University en  Harvard Law School en ging vervolgens in Chicago voor een advocatenbureau werken. Naast haar werkzaamheden op het advocatenkantoor was en is ze nog steeds erg actief op sociale vlakken. Ze vervulde publieke posten in het stadsbestuur, onder meer als assistent van de burgemeester. Ze gaf ook leiding aan non-gouvernementele organisaties die jonge mensen aanspoort actief te worden in sociale organisaties.

Hoe kwamen de Obama's bij elkaar?
Michelle en Barack leerden elkaar kennen op het advocatenbureau waar ze allebei kwamen te werken. Michelle zegt dit over haar ontmoeting met Barack: "Wat mij het eerste opviel toen ik Barack ontmoette was dat -ook al had hij een grappige naam en groeide hij op in Hawaii- zijn familie zoveel op die van mij leek. Barack werd opgevoed door zijn grootouders die 'working-class' mensen waren zoals mijn ouders en hij werd opgevoed door een alleenstaande moeder die met een beetje geld probeerde rond te komen, net als bij ons thuis." In 1998 kreeg het stel een dochter, Malia en in 2001 volgde de tweede, Sasha. De president en de first lady hebben hun huis in South Side Chicago verlaten en zijn inmiddels in het Witte Huis getrokken.

Stijlicoon
Nu Michelle één van de belangrijkste vrouwen van Amerika is, wordt ze ook gelijk gezien als een stijlicoon. De Nederlandse modeontwerpster Monique Collignon vergeleek haar met oud-first lady Jacky Kennedy, en velen met haar. Beiden zijn/waren elegante vrouwen met een vrij 'basic', maar erg gracieuze kledingstijl. De kledingkeuzes van Michelle worden vanaf nu van top tot teen in de gaten gehouden door de fashion-watchers en vele vrouwen zullen deze look imiteren.

Wat zal zij nu als first lady gaan doen?
Michelle wordt gezien als één van de belangrijkste adviseurs van haar man. Ze zal proberen Barack bij te staan waar ze maar kan. Tijdens de verkiezingen heeft ze al een grote bijdrage geleverd door Barack te steunen en zelf krachtige speeches te geven en ze zal hem dan ook verder helpen bij het maken van belangrijke beslissingen. Ze zal zich naast deze taak ook bezig gaan houden met liefdadigheidswerk. En natuurlijk is ze gewoon nog moeder, wat ook veel aandacht van haar eist. Michelle wil proberen de jeugd van hun kinderen zo normaal mogelijk te laten verlopen.

In een interview in 2007 vertelde Michelle: "Ik geloof dat een 'first lady' zijn een fulltime baan is, maar daar zal ik pas achter komen als het daadwerkelijk zover is. Maar mijn prioriteit is ervoor zorgen dat mijn familie gelukkig is. Niemand kan voorspellen wat Amerikanen over een jaar van een first lady verwachten, maar ik zal het land geven wat het van me nodig heeft."

Die tijd is inmiddels gekomen. Michelle is de nieuwe first lady... en iedereen lijkt er het volste vertrouwen in te hebben dat ze haar taak naast de vrouw van de president goed zal volbrengen!

Succes Michelle! Wij geloven in je...

Wil je op de hoogte blijven van deze bijzondere vrouw, neem dan regelmatig een kijkje op deze website.