Slanke, goede voornemens!

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Om dit voornemen waar te maken zul je wel het één en ander moeten veranderen. Dit is niet makkelijk, want oh wat is alles lekker! Belangrijk om te doen voor jezelf, is het opstellen van een concreet doel. Maak een realistisch plan. Bijvoorbeeld dat je 5 kilo kwijt wilt zijn in ongeveer 3 maanden. Stel voor elke maand een doel op en geef jezelf een beloning na ieder doel dat je hebt bereikt. Doe dit niet in de vorm van eten, maar geef jezelf bijvoorbeeld een lekker geurtje of een leuk truitje. Verzin iets dat je heel graag wilt doen of hebben, voor als je je streefgewicht bereikt hebt. Dit motiveert je extra om je doel te behalen.

Wat je misschien nog niet wist, is dat je het beste kunt kiezen om niet op een specifiek dieet te gaan. Het is beter om jezelf voor te nemen om door middel van gezonde voeding en wat extra beweging af te vallen. Op die manier geef je jezelf en je lichaam de tijd om voor eens en altijd je voedingspatroon en leefstijl te verbeteren.

Als je er erg tegenop ziet, is er goed nieuws voor je. Je hoeft jezelf namelijk niets te verbieden tijdens het afslanken. Als jouw lievelingseten een patatje met mayonaise is, wil dit niet zeggen dat je dit nooit meer mag eten omdat je die kilo's kwijt wilt. Je moet dit alleen zo in je voedingspatroon leren plaatsen, dat je het met mate doet en er dus niet dikker van wordt. Maak de afspraak met jezelf dat je bijvoorbeeld één keer in de drie weken een patatje mag. Je zult merken dat je daar helemaal niet van aan zult komen.

Om het jezelf makkelijker te maken, kun je het beste zo dicht mogelijk bij je eigen voedingspatroon blijven. Hoe doe je dit?

Je zorgt dat je regelmaat in je voedingspatroon aanbrengt. Dit houdt in dat je drie hoofdmaaltijden per dag neemt en drie keer een tussendoortje. Eet kleinere porties dan voorheen en vervang je ongezonde snacks door gezonde tussendoortjes. Dit kan fruit zijn, maar ook bijvoorbeeld rijstwafels met een smaakje, een mueslireep, een plak ontbijtkoek of een eierkoek. Je zult merken dat je dit soort tussendoortjes na een tijdje echt gaat waarderen en dat je jezelf er een stuk beter bij voelt dan bij chocolade, snoep en chips. Deze gezonde tussendoortjes zijn namelijk veel functioneler voor je lichaam. Wees creatief met voeding en vervang de vette ingrediënten door magere. Gebruik in plaats van saus bijvoorbeeld eens wat meer verschillende kruiden om je eten op smaak te brengen. Elimineer frisdrank definitief uit je leven en kies voor water, koffie, thee, vruchtensap en af en toe light frisdrank. Want geloof het of niet, alle kleine beetjes helpen je naar een gezonde leefstijl en minder kilo's. Neem hiervoor de tijd. Het is onmogelijk om binnen een week 5 kilo kwijt te zijn, streef dit dus ook niet na maar gun je lichaam de tijd om aan je nieuwe leefstijl te wennen.


Zorg voor meer beweging. Ga op zoek naar een sport die jij leuk vindt. Sleep een vriendin mee en ga er samen tegenaan. Het is reuze gezellig, je voelt je fitter en je zult al snel de voordelen van je nieuwe gezonde leefstijl merken. Na een tijdje wil je niet meer anders!

Maak van 2009 dus een top jaar! Zie jezelf voor je, aankomende zomer: mooi slank in je bikini op het strand, zonder zorgen over je lichaam. Dat zou toch geweldig zijn?! Ga ervoor, blijf gefocust en ga rechtstreeks op je doel af. Gooi al je wilskracht in de strijd en je zult zien, dat het je lukt. In 2009 wordt jij die slanke den, waar je altijd al van droomde!

Dit artikel is geschreven door Anita Mulderij, voedingsdeskundige van www.valtaf.nl.