De overgang brengt vrede

Relaties door Lisanne

En diep van binnen schaam je je voor je jaloezie. Maar naarmate de rimpels, hangborsten, de 50-periode, de overgang en de daarbij horende opvliegers, baalbuien, blozende gezichten en zweetplekken dichterbij komen, zwakken deze jaloerse gevoelens tegenover andere vrouwen geleidelijk af. Uit Brits onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen van vijftig jaar of ouder andere vrouwen niet meer als rivalen zien en dus vriendelijker tegenover hen zijn.

Voor dit onderzoek werden honderd vrouwen gevraagd om foto's van verscheidene vrouwen te bekijken. Het bleek dat vrouwen die in hun overgang zaten, andere vrouwen al snel 'aantrekkelijk' noemden. Vrouwen die nog niet in de overgang zaten, hadden geen goed woord te spreken over de vrouwen op de foto's. Ze hadden een afkeer van deze vrouwen.

Volgens psycholoog Dr. Benedict Jones van de Aberdeen Universiteit komt het door de hormonen. Vrouwen in de overgang zijn aardiger en minder kattig tegenover andere vrouwen. Ze willen de vrouwen koesteren en juist bemoederen. Jonge vrouwen in de bloei van hun leven die het niet kunnen aanzien hoe vrouwen knapper, leuker, beter, mooier, sexyer en aantrekkelijker zijn, hebben nog een hele lijdensweg te gaan.

Maar als het dan eindelijk zo ver is, dan zullen we bevriend worden met haar. We zullen met haar lachen omdat zij vroeger zo'n mooi decolleté had, zo'n heerlijke vent als vriend had, ooit een keer promoveerde op haar werk en rondreed in haar nieuwste cabrio. We zullen er om lachen onder het genot van een glas wijn en borrelnootjes terwijl we over haar successen praten. En er is geen jaloezie. Lang leve de overgang!