Vrouw versus schoonmoeder

Relaties door Jet

De Britse psychologe Terri Apter heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Ze bestudeerde gedurende 20 jaar 49 koppels, 156 mensen en oudere studies. Haar resultaten heeft ze gebundeld in het boek What Do You Want From Me?. Hierin is onder andere te lezen dat bijna tweederde van de schoondochters de moeder van hun man beschuldigt onredelijk jaloers te zijn op hen. Daarentegen vinden de schoonmoeders dat ze worden buitengesloten door hun schoondochters.

De reden van deze eeuwigdurende vete is dat beide vrouwen dezelfde positie in de familie willen: de primaire vrouw zijn. Ze willen koste wat het kost hun status beschermen en voelen zich bedreigd door elkaar.

"Een conflict tussen schoonmoeder en -dochter ontstaat uit de verwachting dat de andere kritiek gaat geven. Dit komt door vrouwelijke instincten die ze ondanks de evolutie niet helemaal zijn kwijtgeraakt. Deze instincten zorgen ervoor dat vrouwen nog steeds vaker koken, poetsen en voor de kinderen zorgen dan mannen. Dit maakt dat ze sowieso meer risico lopen om kritiek te krijgen van een oudere vrouw die meer ervaring heeft met deze zaken."

Klaar met al die ruzie, wil je vrede met schoonmams? Toon dan waardering voor je schoonmoeder, dit maakt haar duidelijk dat er geen machtstrijd tussen jullie is.

Hoe is de relatie met jouw schoonmoeder?