Kerstmenu deel 3: hoofdgerecht

Eten door Jet

Kalkoen, hert, haas, everzwijn... Tijdens de Kerst wordt graag wild gegeten. Zelf ben ik niet zo wild van wild, maar een stukje eend op zijn tijd vind ik wél erg lekker. Daarom hier een recept van canard à l'orange, geserveerd met aardappelgratin en een mix van groentes.

(Voor 6 personen)

Canard à l'orange 

Wat heb je nodig?

  • 3 eendenborstfilets met vet
  • 3 sinaasappelen
  • 1 eetlepel kaneel 
  • 1 eetlepel honing 
  • 2 dl sojasaus 
  • 50 gram boter


Hoe maak je het?
Rasp de schil af van 2 sinaasappelen, pers 3 sinaasappelen en snijd van 1 sinaasappel de partjes vruchtvlees tussen de vliesjes uit. 
Kerf in de vetlaag van de eendenborstfilets een kruispatroon, waarbij het vlees zichtbaar wordt. Vermeng de sinaasappelsap, rasp, kaneel, honing en de sojasaus met elkaar.
Leg de eendenborstfilets in een schaal met de vetlaag naar boven en overgiet ze met de saus. Zet de filets 24 uur afgedekt in de koelkast. Bewaar de marinade voor als je de eend gaat bakken.
Bak de eend 10 minuten op de vetkant op laag vuur. Het is de bedoeling dat het vet smelt en de filets goudbruin worden. Giet het vet uit de pan, keer de stukken vlees om, voeg de sinaasappelpartjes en de helft van de marinade toe en laat het sausje 5 minuten inkoken.
Schep de stukken eendenborst uit de pan, houd ze warm en bind ondertussen het sausje met de boter.
 
Aardappelgratin

  • 1-2 teentjes knoflook
  • 25 g boter
  • 1 kg vastkokende aardappels (bijv. Lady Christl of Kilo-tje vastkokend)
  • 125 ml slagroom
  • 125 ml volle melk 
  • versgemalen zwarte peper 
  • (versgeraspte) nootmuskaat 
  • 50 g geraspte Gruyère (kaas) 


Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Pel en halveer de knoflook.
Ovenschaal eerst flink inwrijven met stukjes knoflook en daarna dik invetten met de helft van de boter. Schil en was de aardappels en snijd of schaaf ze in dunne plakjes.
In grote kom slagroom en melk door elkaar roeren. Mengsel op smaak brengen met 1 tl zout, peper en nootmuskaat. Aardappelplakjes toevoegen en voorzichtig enkele malen omscheppen, zodat alle plakjes met room bedekt zijn.
Aardappelplakjes met schuimspaan in ovenschaal scheppen en de bovenkant gladstrijken. Restant van roommengsel uit kom erover schenken. Bestrooi de aardappels met kaas en verdeel de rest van de boter in klontjes erover. Schaal op rooster in midden van oven zetten en aardappelgratin in 40 - 50 min. goudbruin en gaar laten worden.

Mix van groentes

  • 2 pakjes kleine groene asperges
  • 225 gram sugarsnaps
  • 225 gram peultjes
  • 200 gram venkel


Hoe maak je het?
Wok de groentes totdat ze gaar en lekker knapperig zijn!

Opmaken van het bord

Leg de groentes op het bord. Snijd de eendenborst schuin in plakjes en leg deze op de mix van groentes. Overgiet het geheel met wat van de overheerlijke saus. Serveer hierbij een taartpuntje, vierkantje (wat je maar wilt) aardappelgratin. Ook leuk: je kunt proberen om met een vormpje een leuk figuurtje van de gratin te maken, bijvoorbeeld een kerstboompje of een ster.

Binnenkort het laatste deel van het Ze.nl-menu: een overheerlijk toetje!