CD: Kings Of Leon - Only by the Night

Media door Saar

Kings Of Leon?
De band bestaat uit de drie broers Caleb, Jared en Nathan Followil (die zonen zijn van een prediker in een kerkgemeenschap) en hun neef Matthew. De vier heerlijke knullen zijn sinds 2000 bij elkaar en hebben inmiddels vier albums op hun naam staan. Na Youth and Young Manhood, Aha Shake Heartbreak en Because of Times, is de tijd inmiddels rijp voor Only by the Night. De eerste single, Sex on Fire, kwam in Engeland al op nummer 1 binnen in de Single Charts. Ook in Nederland is het nummer goed ontvangen, als megahit op 3FM. Het is jammer dat de band nu pas wat bekendheid genereert in ons kikkerland, terwijl niemand enig idee heeft wat de band eerder al uitspookte. Als de albumtitels geen belletje doen rinkelen, heb je misschien de volgende nummers wel eens voorbij horen komen: Mollys Chambers, Four Kicks, On Call, Charmer, King of the Rodeo, Red Morning Light en The Bucket. Nog steeds geen herkenning? Ga je schamen en ren naar de platenzaak! En zorg er vervolgens voor dat niet enkel jij, maar ook de mensen om je heen deze heerlijkheid mogen ervaren.

Afkomstig uit de States, Tennessee om precies te zijn, worden ze in Europa voor 'ons' gemak ook wel de 'Southern Strokes' genoemd. Nou is de vergelijking met een band als deze natuurlijk niet echt vervelend, qua muziekstijl begeven de heren zich toch wel in een eigen zone. Het is moeilijk een vinger te leggen op het type muziek dat de band maakt: een bont palet van blues, country, punk, garage-rock en rock 'n roll zou een definitie zijn welke allicht in de buurt komt. Hoe dan ook, de band is vooral te herkennen aan de gedrevenheid in de stem van zanger Caleb.

De term 'domineeszoon' mag het dan goed doen bij je moeder, afkomst betekent niet altijd dat de normen en waarden uit het moedernest nageleefd worden. De heren zweren in plaats van bij de bijbel, liever bij alles dat God hen verboden heeft. Uit hun dak gaan deden de heren onder andere in het voorprogramma van bands als U2, Bob Dylan en Pearl Jam. Ook op festivals zijn ze graag geziene gasten. Een concert in Nederland doet op zich wachten, menig fan bidt 's avonds of het nu eindelijk zover mag zijn. Tevergeefs, vooralsnog.

Oké, dan nu waar het daadwerkelijk om gaat: Only by the Night. Zoals al vermeld was de single Sex on Fire een directe hit in Engeland, waar de band goed bekend staat. Dit nummer is zonder twijfel één van de beste nummers die de koningen gemaakt hebben in hun voltallige bestaan. Zoals eerder genoemde singles, is dit wederom een plaat die je keer op keer kunt blijven beluisteren. Zodra de gitaarmuziek je oren bereikt, ben je verloren. Het album doet wat rauwer aan dan zijn voorgangers, maar weet dat er geen betere therapie bestaat dan het opzetten van een album van deze band. Hoe neerslachtig jij je ook voelt, je lichaam reageert uit zichzelf. Je zweeft richting plafond, komt tot lagen binnen en buiten jezelf die je niet voor mogelijk houdt. Succes verzekerd! Het album opent sterk met Closer, we zitten direct volop in de pakkende sound ook songs als Crawl, 17 en Manhattan zijn niet voor de poes. Cold Desert is een waardige afsluiter, waarna ineens blijkt dat de cd tot een einde is gekomen. Conclusie? I don't want them 'only by the night'. Dit mag eeuwig duren!

Een concert in Nederland liet vooralsnog op zich wachten, menig fan verzocht de goden of het nu eindelijk zover mocht zijn. En ja hoor! Een concert werd aangekondigd, het was binnen no time uitverkocht. Dit maakt duidelijk dat ik niet de enige ben die de heren aanbidt!

Only by the Night
Kings Of Leon

EAN: 0886973271223
Prijs: 14,99