ZeLeest: drempelloze doorlezers

Media door Marit

Na een jaar hard werken, moet je beginnen met je hoofd leegmaken. Weg al die saaie kost - even iets eigentijds en vooral iets waar ik niet al te hard bij hoeft na te denken. Lekker lezen zonder inspanning. Zo kwam ik op bij het eerste boek:

Driftleven - Loes den Hollander
Het eerste woord wat in me opkomt om deze 'literaire' thriller te omschrijven is: irritant. Waar ik nog wel redelijk te spreken was over haar boek Vrijdag, zo geïrriteerd raakte ik door dit boek. Het is een standaard boek: een vrouw maakt iets ergs mee en waar in het begin van het boek al op gezinspeeld wordt, dat gebeurt ook. Buiten dat het boek vol staat met stijlfouten en incorrecte zinnen, bezigt Loes den Hollander veelvuldig eenzelfde omschrijving voor situaties. Nadat ik bijvoorbeeld voor de negentiende keer had gelezen dat het kindje in het boek 'haar armpjes naar haar uitstak', was ik eraan toe het boek door de shredder te halen. Tevens lijkt Den Hollander me een vrouw die op verjaardagen zegt: "Oh nee hoor, ik heb totaal geen moeite met schrijven over seks", omdat er te vaak in het boek aan een 'wilde vrijpartij' gerefereerd wordt zonder dat het een duidelijk doel dient. Op de meest vreemde momenten denkt ze aan 'hoe hij in haar stootte'. Niet charmant, niet functioneel en al helemaal niet literair. Om je een tip te geven: laat dit boek lekker liggen.

Daglicht - Marion Pauw
Dit boek greep mijn interesse doordat ik van een vriendin hoorde dat dit boek gedeeltelijk ging over mensen met autisme. Deze literaire thriller vertelt het verhaal van een jonge advocate die zo goed en zo kwaad als het gaat een parttime carrière probeert te combineren met haar alleenstaand moederschap. De zorg voor haar autistische zoontje valt haar niet mee. Daarnaast moet ze iemand verdedigen die overduidelijk schuldig is en komt ze erachter dat haar moeder al jarenlang een geheim met zich meedraagt. Een aanrader! Het verhaal is goed geschreven en er zit humor in. De zinnen lopen vloeiend, je wil doorlezen en je merkt dat de schrijfster research heeft gedaan. Over het algemeen zijn literaire thrillers niet veel soeps, maar dit boek mag er zijn!

Het verloren symbool - Dan Brown
De boeken van de schrijver van De Da Vinci Code behoren tot de 'fact fiction', of ook wel 'faction'. Het Bernini Mysterie (met verfilming Angels and Demons) is een veelgenoemd favoriet en ook ik moet zeggen dat ik smul van het werk van Dan Brown. Zijn verhalen staan vaak bol van religie, mythologie, kunst en cultuur. Ook in dit boek doet men een beroep op de expertise van symbolenspecialist Robert Langdon (ook hoofdpersoon in De Da Vinci Code en Het Bernini Mysterie) en speelt de Vrijmetselarij weer een grote rol. Zoals de titel al weggeeft, draait het in dit boek om een verloren symbool. Ook de obelisk, de piramide en codes die ontcijferd dienen te worden, ontbreken niet in deze spannende roman. Dit boek gaf me alles wat ik nodig had: spanning, ontspanning, nieuwsgierigheid, ontgoocheling, verwarring en een lawine aan informatie betreffende mystieke zaken. Dit was een heerlijk vakantieboek en ik kon hem maar moeilijk opzij te leggen. "Jaha! Rustig maar! Ik kom eraan! ...ik ga nu wel mee op jeepsafari..."

Drift - Marion Pauw
Een ietwat dunner boekje dan Daglicht dat zich afspeelt op het tropische eiland Aruba. De hoofdpersoon in dit boek is een expatvrouw met een wat labiel verleden die zich niet vermaakt op Aruba. De kranten informeren dagelijks over de verdwijning van Christine Bird (gebaseerd op de verdwijning van Nathalee Holloway, in dit boek wordt ze echter niet bij naam genoemd) en luguber genoeg lijkt de hoofdpersoon sprekend op het verdwenen meisje. Om de tijd te doden die ze doorbrengt zonder haar vriend, start ze met een duikcursus. Het boekje is spannend, bevat eveneens grappige dialogen, een verrassend einde en het houdt je vast! Zo vond ik mijzelf om half vier 's nachts op de bank omdat ik het verhaal per se wilde uitlezen. Een heerlijk doorleesboek! Meer boeken van Marion Pauw: Zondaarskind en Villa Serena.

In het volgende boekenartikel zullen boeken aangesneden worden met meer literair draagvlak.