Lifestyle / Media
Media

Wat zijn Facebook-pagina over hem zegt

Uren speur je zijn Facebook-pagina af op zoek naar een sprankje informatie over hem. Waarom hij nooit iets op Facebook zet? Wat zijn dubieuze profielfoto betekent? Zijn pagina vertelt meer over hem dan je denkt!
 
De me, myself & I-pagina
Mr. Wannabe Succesvol, die eigenlijk kauwgom schraapt van stoeptegels, is een beetje blijven steken in het tijdperk waar duckfaces nog hip waren en je met een zwoele Don Juan-blik Hyves-harten kon veroveren. Tegenwoordig zijn we verhuisd naar Facebook en is het op z’n zachtst gezegd redelijk eng te noemen als er vier albums met de tekst ‘Me, myself and I’ bomvol zelfgeile selfies staan. Maar ze zijn er. Zijn uiterlijk is zijn hobby en hij is niet te beroerd om zijn fabulous looks met zijn 'vrienden' te delen om hun dag een stukje mooier te maken. Het zou toch zonde zijn als zijn schoonheid niet het hele internet over zou gaan.
Sociale leven: Van zijn 867 vrienden zijn er maar vier die zich tot zijn posse mogen benoemen en waar hij mee gaat shoppen in de P.C. Mocht hij nog een gaatje vrij hebben in zijn druk sociale (media)leven dan is ‘ie op de koffie bij zijn moeder. Wat je overigens nooit op zijn nieuwsfeed zult lezen, want die activiteit levert natuurlijk niet zo veel likes op als zijn vierde selfie op maandagochtend in zijn geleasde Hummer.
Wat is er mis? Als hij nog ruimte heeft naast zijn immense ego, moet je de aandacht wel delen met hem. Als hij je al aandacht geeft, want zijn nummer één is hijzelf.
 

De heb ik Facebook?-pagina
Noodgedwongen maakte hij op een druilerige woensdagochtend een Facebook-account aan, omdat zijn vrienden dat ook deden en hij het dan ook maar deed. Een profielfotootje dat dateert uit 2007 en veertig vrienden later is er sinds die ene dag weinig meer veranderd op zijn pagina. Inmiddels heeft hij wat meer gezichtshaar en zit hij allang niet meer op het Amersfoorste Lyceum, maar zijn pagina updaten is iets te veel moeite.
Sociale leven: Hij is in honderden foto’s getagd door vrienden die níet zijn vergeten dat ze een Facebook-pagina hadden, zodat je nog een beetje een beeld van hem krijgt. Meer kom je verder niet te weten over De Schim van Facebook. Totdat hij opeens per ongeluk zijn favoriete pornofilmpje deelt en ineens trending topic is. Maar of hij dat zelf doorheeft?
Wat is er mis? Hij lijkt een beetje wereldvreemd te zijn en dat is hij ook. Nadenken over de zin van het leven doet hij alleen als hij een grote boodschap draait en verder luidt zijn credo: doe maar normaal, dan hoeft het ook niet op Facebook. Dingen als 'imago' boeien hem geen reet en nuchter is zijn middle name.
 
De ideale schoonzoon-pagina
Dat er ook zoiets als LinkedIn bestaat, weet hij heus wel, maar ook Facebook leent zich perfect voor zijn zakelijke activiteiten. Want ja, hij weet het dondersgoed: werkgevers checken altijd Facebook. Zijn persoonlijke info staat vol jaren werkervaring bij bedrijven van A tot en met Z en een jongeman keurig in pak gestoken kijkt je met een Prodent-glimlach vanaf het beeldscherm aan. Eigenlijk een CV in het klein.
Sociale leven: Dat hij op vrijdagavond losgaat in feestcafé De Skihut en recordhouder bierdoppen koppen is, staat er helaas niet op. Hij lijkt een beetje verdacht met zijn perfect gladgestreken Facebook-pagina en dat is hij ook. Zonder ook maar een spoor achter te laten van oude vakantiekiekjes in Lloret de Mar liket hij de ene bedrijfspagina na de andere. Beetje hielen likken door hun statussen te delen en hij vervolgt zijn weg naar de top. Wat hij in zijn vrije tijd doet? Zijn werk is zijn hobby zullen we maar zeggen.  
Wat is er mis: Deze persoon leeft overduidelijk om te werken en alles wat hij doet in het leven is perfect. Althans, dat lijkt zo. Stille Facebook-wateren hebben diepe gronden en hoe of wat er mis is, dat is niet duidelijk, maar wees alert. Zo veel perfectie kunnen alleen Barbie en  Ken aan.
 

De eerlijk zullen we alles delen-pagina
Delen, delen en nog eens delen. De pietendiscussie? Hij is ‘m zo ongeveer begonnen. Waar een rel is, is deze Facebook-man en als je ook maar een letter verkeerd typt, is hij er als de kippen bij om je daar met drie wetenschappelijk onderbouwde artikelen op te wijzen. Het nieuws heeft de NOS nog niet bereikt of meneer heeft al een pagina geopend, waarop mensen openlijk kunnen protesteren. Vervelend? Ja, maar waag het niet er iets over te zeggen. Een persoonlijke update over zijn eigen bruiloft afgelopen weekend laat hij aan zich voorbij gaan, nee de avocado’s in de supermarkt hadden bruine plekken. Dus hop, een bericht naar Albert Heijn. O ja, of zijn Facebook-vrienden zo lief willen zijn om die status, precies, te delen.
Sociale leven: Dat zijn Facebook-vrienden hem langzaam ontvrienden, merkt hij door al dat aandachtschreeuwen niet eens op. Elke dag plaatst hij wel een status en deelt hij minstens drie dingen van andere mede-aandachtschreeuwers.
Wat is er mis? Deze man vindt vrijheid van meningsuiting de belangrijkste wet die er bestaat, maar deel je zijn mening niet, reken dan maar op een stevige discussie. Goede gesprekken gaan nu eenmaal voor een stevige vrijpartij, logisch toch?
 
De love my life-pagina
Dan is er nog de Indiana Jones van Facebook. Alle plekken in de wereld heeft hij gezien en als jij een vrolijke selfie post vanaf Schiphol, omdat je naar de zon trekt, moet hij toch even zeggen dat hij er ook is geweest, maar dan beter. Hij heeft een beetje last van reiscompetitiedrang. Maar ook alle clubavonden, biosavonden en werksuccessen moeten gedeeld worden. Selfies in de club met hier en daar wat modellen om hem heen gedrapeerd, met wie hij ’s avonds champi’s drinkt in de nieuwste tent in Amsterdam, zijn hem niet vreemd. Want dat is, en wij quoten, #hiswayoflife. Gooi daar de hastag #lovemylife tegenaan en je hebt zijn gemiddelde Facebook-status omschreven. Oh en niet te vergeten #nooitmeernaarhuis en #workhardplayhard. 
Sociale leven: Natuurlijk is zijn Facebook helemaal in het Engels, want met al zijn beste 925 vrienden van over de hele wereld moet hij makkelijk kunnen communiceren. En in het Engels typen is hip. In zijn persoonlijke info schept hij op over de 42 talen die hij spreekt, zijn baan en natuurlijk staat er een 'diepgaand' levensmotto in.
Wat is er mis? Deze man van de wereld is activiteiten- en reislustig en zal dan ook niet thuis lekker huismussen op de bank. Elk weekend moet er gefeest worden, minimaal vijf keer per jaar moet er een reis gemaakt worden en uiteraard moet alles vastgelegd worden voor Facebook. If it's not on Facebook, it didn't happen, right? Jawel, deze man heeft een intense bewijsdrang dat hij Een Heel Leuk Leven Heeft en Heel Succesvol is. 

Wat kun jij over zijn Facebook-pagina zeggen?