Interview: Trijntje Oosterhuis!

Media door Anneke

Wanneer Trijntje Oosterhuis aan een nieuw project begint, is dat alleen wanneer ze er zelf een grote uitdaging in ziet. Zo was dat bijvoorbeeld haar samenwerking met de grote Burt Bacharach. "Van Burt Bacharach ben ik altijd een grote bewonderaar geweest. Die man heeft zo veel mooie liedjes gemaakt. Toen ik van Blue Note en EMI de mogelijkheid kreeg om zijn liedjes te zingen, wist ik meteen dat ik één van mijn mooiste albums ooit zou maken. Walk On By, Anyone Who Had A Heart, Raindrops Keep Fallin' On My Head: het zijn stuk voor stuk klassieke liedjes waar bijna iedereen wel wat mee heeft. Het was natuurlijk wel de vraag of Bacharach zelf ook iets zou zien in onze samenwerking. Nadat hij mijn dvd Thousand Days had gezien was hij volledig overtuigd. Uiteindelijk nam ik niet één, maar twee albums met Bacharach songs op. Dat was geweldig!"

Over de persoon Bacharach zegt Trijntje: "Hij is zo'n bescheiden en toegewijde man, die eigenlijk zo heel erg normaal bleek en dichtbij. We konden heel gemakkelijk communiceren. Je had helemaal niet het gevoel van 'hij is de componist en ik de zangeres'. Het was erg gelijkwaardig allemaal. Ook was het bijzonder om te zien hoe zo'n grootheid ten allen tijde zichzelf blijft. Bacharach heeft me erg geïnspireerd. Ik vond het een verrijking voor mijn carrière om met hem samen te werken."

Veel van Bacharachs liedjes komen terug in de show waarmee Trijntje Oosterhuis nu langs de theaters gaat. Van deze theatertour is een speciale dvd en cd verschenen, met daarop de registratie van één speciaal optreden: dat in theater De Rode Hoed in Amsterdam. Trijntje is hier samen met gitarist Leonardo Amuendo te horen tijdens een voor haar bijzondere, intieme avond. Naast de liedjes uit de tour komen nog veel meer extra's voorbij. "Het was voor mij heel bijzonder om op deze manier met Leonardo samen te werken. We kennen elkaar eigenlijk al jaren en hebben vele fijne projecten samen gedaan. Toen ik erover dacht om mijn liedjes ook nog een keer akoestisch aan het publiek te laten horen, dacht ik meteen aan Leonardo. Ik ken niemand die de gitaar zo mooi en intiem kan bespelen als hij."

Trijntje is duidelijk enthousiast over deze bijzondere optredens. "Je ziet hoe ik samen met Leonardo een hele intieme show neerzet: slechts een stem, begeleid door een gitaar. Voor mij is deze tour heel bijzonder, omdat ik een groot aantal van mijn favoriete liedjes in akoestische vorm breng. Het was trouwens best moeilijk om een keuze te maken voor het repertoire dat we zouden brengen. Ik heb in mijn carrière zo veel mooie liedjes mogen zingen. Alleen al met Bacharach-songs zou ik een hele avond kunnen vullen."

Hoe doet Trijntje dat toch allemaal, vraag je je af? Ze lijkt het geluk en de positiviteit altijd naar zich toe te trekken. "Ik heb het geluk dat ik altijd door liefde word omringd. Ik heb een fijne man, twee mooie kinderen en een familie waar ik altijd op kan rekenen. Daar haal je ook heel veel positiviteit uit. Ik waardeer het ook heel erg dat ik zo veel bijzondere dingen mag doen. Toch komt het niet allemaal zomaar naar me toe hoor. Ik moet er ook keihard voor werken. Iedere keer ga ik nieuwe uitdagingen aan. Als het dan allemaal weer lukt, dan kan ik me erg trots en dankbaar voelen."

Wil Trijntje ook niet graag eens over de grenzen kijken? "Ik sta er zeker voor open. Maar zoiets kun je niet opeisen of afdwingen. Als het gebeurt dan gebeurt het en is dat niet zo dan is het ook goed. Ik ben ook blij met alles wat er hier gebeurt. De platen, de optredens, de waardering. Iedere dag weer prijs ik me gelukkig dat ik dit mag doen. Het is absoluut een verrijking van mijn leven."