DVD: There Will Be Blood

Media door Redactie Ze.nl

Het eind van de negentiende eeuw: een eenzaam panorama, een mijn, een man alleen. Zwoegend en zwijgend werkt hij in alle stilte. Op het moment dat hij olie ontdekt, verandert zijn leven snel en komt zijn ware karakter naar boven. Machtiger en rijker wil Daniel Plainview worden; zijn zoontje H.W. neemt hij overal mee naartoe als zijn compagnon om ontroering bij de juiste mensen te wekken. Op slinkse wijze komt Plainview te weten waar een enorme hoeveelheid olie te vinden is. Hij koopt de desbetreffende ranch en stukken land eromheen en dan begint de ellende. Er ontstaat een complete gemeenschap rond de mijn, waar ook de lokale priester Eli Sunday een eigen visie heeft.

Het prachtig historische verhaal waarin onmenselijke -op geld en macht beluste- zielen centraal staan, wordt ondersteund door de sterke acteerprestaties. Daniel Day-Lewis is met zijn karakteristieke kop erg overtuigend als Plainview: een ondoorgrondelijke man die koste wat het kost zijn zin en ideeën doordrijft. Toch zie je tederheid als het om zijn zoontje H.W. gaat. Als er echter door een ontploffing iets met zijn zoontje gebeurt, staat ook hij te veel in zijn vaarwater. Ook het samenspel tussen Daniel Day-Lewis en Paul Dano (Eli Sunday) is geniaal en op sommige momenten krankzinnig. Vooral de slotscène, waarin Plainview een oude rijke en dronken man blijkt, is onvergetelijk. Eli had hem op dat moment beter geen bezoekje kunnen brengen...

There Will Be Blood is geen typische vrouwenfilm. Geen romantiek, geen zoetsappige dramatiek en geen mooie mannen, maar wel intrigerende psychologie, bijzondere karakters en hier en daar wat surrealistische momenten.

There Will Be Blood
Regie: Paul Thomas Anderson
EAN: 8717418160722 
Prijs: 19,99