Mireille van Hout - Voorbij Mels

Media door Aefke

"Het is spannend, hip, ontroerend en het leest als een trein!" "Oh..." zegt mijn vriendin. Ze kan nog net niet vragen of ze het mag lenen. Mijn lief is haar voor. "Ze leent geen boeken meer uit." Ik knik heftig met hem mee. Ik leen geen boeken meer uit. Nooit meer. Voorbij Mels is míjn boek en als ze het wil lezen, gaat ze maar naar de boekhandel of bibliotheek. Bovendien is het uitlenen van zulke prachtige boeken funest voor de schrijver. Hoe zou een schrijver ooit rond kunnen komen als wij elkaar juweeltjes van boeken uit blijven lenen?

Het verhaal
Roos leidt een zorgeloos en snel leven in de grote stad. Wanneer ze de charmeur Mels ontmoet, lijkt hij daar prima bij te passen. Als op een dag haar leven op zijn kop komt te staan, heeft dat ook gevolgen voor Mels. In paniek verdwijnt hij spoorloos. Roos voelt zich verantwoordelijk en met Mels' broer Lode gaat ze naar hem op zoek. Wat volgt is een zoektocht die niet alleen naar de surfstranden van Spanje en Azië leidt, maar ook langs de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Roos moet haar leven op een ander spoor zetten, met of zonder Mels.

En?
Mireille van Hout heeft in ieder geval haar ziel en zaligheid in dit juweeltje gelegd en het boek heeft alle facetten voor een potentiële bestseller. Het leest als een trein. Je leeft enorm mee met de hoofdpersonages en de dialogen zijn briljant. Want herken je dat? Dat je bezig bent in een boek en niet meer wilt stoppen met lezen? Het heeft ook iets dubbels, want hoe sneller je leest, hoe sneller het boek uit is. En daar word ik dan weer heel verdrietig van...

Op een avond sprak ik af met een vriendin in de kroeg. Gelukkig had ik Voorbij Mels bij me. Ik moet je bekennen dat ik het jammer vond dat ze op tijd was. Met tegenzin stopte ik het boek in mijn tas. Ook in een andere niet-lees-situatie werd ik vermanend door mijn lief aangesproken. "Je gaat nu toch niet lezen!" "Nee hoor..." zei ik. "Ik zocht alleen een lipgloss en kwam het boek ineens tegen."

En opeens was het boek uit. Overdonderd en verrast legde ik het op mijn boekenkast bij de schrijvers die met een 'H' beginnen. Ik keek er nog even naar en bedacht me dat ik nu met een nieuw boek mocht beginnen. Het ging niet.

Zelfs collega's spraken me aan:
"Heb je het boek al uit dat we jou voor je verjaardag hebben gegeven?"
"Nee," zei ik beschaamd. "Ik ben bang dat het niet zo mooi is en dat ik dan teleurgesteld raak."
"Oh, lekker dan," zegt  mijn collega. En ze tuurt weer in haar Excel-bestand.

Voorbij Mels
Mireille van Hout

ISBN: 9049900666
Prijs: 17,95
Uitgevrij: TM