Interview: Ilse DeLange!

Media door Anneke

Waarom heb je gekozen voor de titel Incredible?
"Ik voelde me ongelooflijk goed toen ik aan het album begon. Na het uitkomen van The Great Escape in 2006 begon ik alweer na te denken over een vervolg. Eerst heb ik daarvoor verschillende reisjes gemaakt om mijn eigen ideeën aan die van anderen te toetsen. Ik vond in ieder geval dat het weer eens tijd werd voor een lekker up-tempo album. Dat kwam helemaal overeen met de stemming waarin ik op dat moment verkeerde."

Er is wel het een en ander veranderd ten opzichte van je vorige albums.
"Ja, want dit keer had ik het allemaal zelf voor het zeggen. Ik ben degene geweest die het opnameproces van Incredible geleid heeft. Dat was een belangrijke persoonlijke ontwikkeling. Mensen vragen wel eens waarom ik niet alleen liedjes schrijf, maar altijd met anderen. Ik denk dat het te maken heeft met de onzekerheid die ik nog steeds in me heb. Ook ben ik best wel kritisch op de dingen die ik zelf schrijf."

Wat is het belangrijkste dat je van dit album geleerd hebt?
"Ik voel dat ik weer een stukje gegroeid ben in mijn muziek. Voorheen heb ik gewerkt met grote namen en als er beslissingen genomen moesten worden ging ik altijd op hen af. Dan kwam mijn onzekerheid steeds om de hoek kijken. Nu heb ik zelf belangrijke beslissingen genomen en dat is goed gelukt. Ik heb dus vooral geleerd om meer op mijn eigen kunnen te vertrouwen."

Ben je blij met je nieuwe album?
"Uiteraard! Ik ben erg trots op Incredible en ik vind ook dat het mijn beste tot nu toe is. Nu zegt iedereen dat van zijn of haar nieuwste creatie, maar ik weet gewoon dat het ook echt zo is. De combinatie van authentieke instrumenten uit de Americana en rootshoek met geprogrammeerde beats vind ik een hele geslaagde. Waar ik ook blij mee ben is dat op mijn album én up-tempo nummers alsook de bekende Ilse-ballads die de mensen van me kennen, staan. Ik vind dat een hele goede combinatie."

Eén van je nummers is ook gebruikt voor de nieuwe Nederlandse film Bride Flight.
"Ja, dat is het liedje Miracle en het past helemaal bij die film. Het gaat over hoe iedereen vroeg of laat -en misschien na veel dingen meegemaakt te hebben- toch de grote liefde van zijn leven tegenkomt. Het gaat niet over mezelf, want ik ben al jaren gelukkig met Bart, die ook in mijn band speelt. Niet iedereen is er even goed in om de herinneringen aan negatieve ervaringen van zich af te zetten. Toch is het goed om het van je af te zetten en jezelf de ruimte te geven voor nieuwe dingen in je leven. Ik ben er trouwens erg trots op dat mijn liedje in die film zit."

Hoe kijk je terug op je carrière?
"Ik kijk daar met een heel positief gevoel op terug. Er is heel wat met me gebeurd in de tien jaar die ik nu in de muziek zit. Vroeger was ik erg verlegen en teruggetrokken en durfde ik mezelf nauwelijks te geven tijdens een optreden. Tegenwoordig kan ik er veel meer van genieten en durf ik me ook vrijer te bewegen en spontaan gek te doen. Ik zie nu meer dan ooit hoe fijn het is om er samen met mijn publiek er een onvergetelijke avond van te maken."

Foto's: Paul Bellaart