Vrolijke presentatie cast 'Joseph'

Vrije tijd door Marieke_B

In Studio Focus te Amsterdam kwam de hele vaderlandse pers bij elkaar om de castpresentatie en eerste repetitiedag van Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat bij te wonen. We werden welkom geheten door een haag van ballonnen in felle Joseph-kleuren, een kopje thee en cupcakes met gekleurd glazuur. De tafelkleden waren even zo fleurig en de stemming was vrolijk: helemaal zoals Joseph hoort te zijn.

Producent Erwin van Lambaart, die ook als panellid deelnam aan het tv-programma Op zoek naar Joseph waarin men zocht naar de hoofdrolspeler voor deze musical, sprak vol passie en toewijding over dit nieuwe project en roemde iedereen die erbij betrokken is: "Freek is de ideale Joseph. Daarnaast beschikken we over geweldige licht- en geluidsmensen, heeft Martine Bijl alle teksten prachtig vertaald en hebben we de beste regisseur die we ons maar kunnen wensen; Paul Garrington werkte onder andere voor alle internationale producties van Mamma Mia! en is een echte vakman." Erwin wil het publiek niets dan het beste voorschotelen: "Dat verdienen de mensen ook. Het is zo fantastisch om te zien hoe de musicalbranche in opkomst is en de waardering krijgt die het verdient. Zelfs in deze barre economische omstandigheden blijft men nog massaal naar het theater komen. Geweldig!"

Het openingslied van de ochtend kwam van Renée van Wegberg, die in de musical de rol van Vertelster op zich neemt. In 2004 won zij het tv-programma AVRO's Sterrenjacht, waarbij de prijs uit een hoofdrol in een Joop van den Ende-musical bestond. Haar keuze viel op Joseph, onder andere omdat ze het verhaal nog kende van vroeger: "In essentie gaat het over een voorkeursbehandeling die jaloezie oproept, over de betekenis van dromen en over de kracht van vergeving. Stuk voor stuk boeiende thema's die op een vrolijke en toegankelijke manier worden gebracht." Als klein meisje wist Renée al dat ze zangeres wilde worden en ook daarvoor is Joseph een mooie kans: "In deze musical zitten zoveel verschillende muziekstijlen. Dat ik dat allemaal mag zingen is geweldig."

Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat speelt in Londen al een flinke tijd op West End en is daar ongekend populair. Regisseur Paul Garrington vertelt dat iedereen in Engeland het bijbelse verhaal kent: "Op de basisschool wordt het verhaal vaak als musical gebruikt. Bijna ieder kind in Engeland heeft weleens in Joseph gespeeld."

Voor degenen die het verhaal niet kennen...
Deze musical van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice is geïnspireerd op het beroemde verhaal van Jozef in het oude Egypte, waarin hij zich ontwikkelt van zijn vaders oogappel toch onderkoning van het land. Jozef wordt door zijn elf jaloerse broers als slaaf verkocht. Uiteindelijk belandt hij in de gevangenis, waar blijkt dat hij een bijzondere gave heeft: Jozef kan dromen uitleggen. Als de Farao door een nare droom wordt gekweld, legt Jozef hem de droom uit, stelt hem gerust en geeft hem goed advies. Als dank kroont de Farao hem tot onderkoning van Egypte. Dan ziet hij na al die jaren zijn broers weer en stelt hen op de proef.

Nadat de volledige cast onder luid applaus binnendruppelde door de ballonnenhaag, zette Renée een vrolijk up-tempo Joseph-nummer in, waarna een groep kinderen (met nóg meer gekleurde ballonnen) aan kwam huppelen. Na haar vraag "Zullen we hem er dan maar bij halen jongens?" en een luid antwoord "Jaaaaaaaaaaaa!", kwam daar de grote ster: Freek Bartels. De jonge musicalster (22!), die hiervoor te zien was in Les Misérables en daar ook een Musical Award 2008 voor Aanstormend Talent voor kreeg, won het programma Op zoek naar Joseph en zal de felbegeerde hoofdrol vertolken in de spetterende musical. Van Renée kreeg hij dé gekleurde droomjas aan (waar maar liefst 500 uur handwerk in is gestoken), die hem als gegoten zit. Freek straalde; het is overduidelijk dat hij apetrots is en heel veel zin heeft om aan de slag te gaan.

Op een groot scherm werd nog even een compilatie vertoond van het ongekend populaire programma, waarin tien talenten alles gaven op zang-, dans- en acteergebied. Iedere week viel er eentje af, waarna Freek als winnaar overbleef. Leuk is dat drie deelnemers ook te zien zijn in de musical: Mathijs en Robin zijn onderdeel van het ensemble en Hein is zelfs eerste understudy voor de rol van Joseph.

Nadat de cast zich had voorgesteld en de pers de nodige foto's had gemaakt, was het voor Freek tijd om nogmaals te laten zien wat hij kan: het lied Sluit alle deuren werd door hem wederom overtuigend gebracht en bezorgde iedereen kippenvel. Ook voor de John-fans onder ons werd het duidelijk: Freek is de juiste Joseph en gaat het fantastisch doen.

Tijd voor taart! Een grote blauwe Joseph-taart met de herkenbare gekleurde Joseph-letters stond klaar om aangesneden te worden; de start van een grote musical als deze moet immers goed gevierd worden. De castleden, regisseur en producent poseerden breed glimlachend om vervolgens gezamenlijk het mes erin te zetten. Allemaal mochten we proeven: zoet en zeer smakelijk, zoals ook de musical Joseph te typeren zal zijn.

Wij wensen Freek, de rest van de cast en de hele crew ontzettend veel succes met alle voorbereidingen! We kunnen niet wachten tot we het resultaat mogen bewonderen...

 

Klik op de foto's voor een groter formaat!