De bijzondere liefdesgeschiedenis van de schrijfster

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De 38-jarige schrijfster Rivi Sjenhar rijdt na de begrafenis van haar vriendin naar Haifa, de stad waar ze oorspronkelijk vandaan komt. Daar vindt ze haar oude dagboeken. Bij het lezen ervan duikt ze meteen in een al lang vergeten wereld: haar middelbare schooltijd in Israël in de jaren zeventig, de ontdekking van de literatuur. En niet te vergeten de tijd van de verliefdheid op haar lerares Michaela, de vriendin die ze juist daarvoor heeft begraven. Tussen de vrouwen ontwikkelde zich een geheime liefdesrelatie die hun beider levens voorgoed veranderde.

Door die veranderingen wordt het puberende, lelijke eendje een jonge vrouw, die niet alleen haar seksualiteit, maar ook haar dichterstalent ontdekt. Wat dat betreft, is het echt een sensuele roman waarin de lusten voor het lichaam en het woord één worden. Maar de schrijfster heeft ook gekozen voor een gewaagde structuur. Zo laat ze de hoofdpersonage in de huid kruipen van Kitty, en schrijft in die rol dan ook brieven naar Anne Frank. Ik vind het gewaagd, maar de schrijfster kent haar grenzen goed, zodat ze geen moment over de schreef gaat.

Dat Judith Katzir een goede schrijfster is, is al jaren geen geheim meer. In haar land wordt ze zelfs beschouwd als één van de belangrijkste auteurs van Israël. Dat begrijp ik wel, want uit dit boek blijkt duidelijk haar talent. Het is prachtig, maar je moet wel de tijd nemen om het te lezen. Neem alle woorden in je op, zodat je de gevoelens van verdriet, angst en heimwee,maar ook de liefde, door en door voelt. Deze roman moet je echt letter voor letter ontdekken.


De ontdekking van de liefde
Judith Katzir
351 bladzijden
Uitgeverij: Sirene
ISBN: 9789058314369